12 persoane au solicitat ajutorul echipelor medicale de urgență în urma intoxicațiilor cu ciuperci

  • 09 Octombrie 2023 15:08
12 persoane au solicitat ajutorul echipelor medicale de urgență în urma intoxicațiilor cu ciuperci

Pe parcursul lunii septembrie, doisprezece persoane au solicitat ajutorul echipelor medicale de urgență în urma intoxicațiilor cu ciuperci, informează MOLDPRES.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), în urma acordării ajutorului medical, 11 pacienți au fost transportați la spitale. „Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în nordul țării - 10 cazuri, 7 dintre acestea fiind în raionul Dondușeni, urmate de zona centru - 2 cazuri în mun. Chișinău. În UTA Găgăuzia și în ansamblu în sudul țării nu s-a înregistrat nici un caz de intoxicație cu ciuperci. Totodată, pe parcursul lunii septembrie, nu a fost înregistrat nici un caz de intoxicație cu ciuperci in rândul minorilor”, a precizat CNAMUP pentru agenție.

Conform specialiștilor, la aproximativ două ore după consumul ciupercilor toxice poate apărea greață, vomă, diaree, transpirație excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Totodată, peste șase ore pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă, pierderi de cunoștință, halucinații și chiar comă.

La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, persoanele sunt îndemnate să apeleze imediat numărul de urgență 112. Dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate.

Pentru a evita intoxicațiile, nu se recomandă să cumpărați ciuperci proaspete sau uscate în locuri de comerț ambulant sau să procurați ciuperci conservate, preparate în condiții casnice. La fel, nu se recomandă să culegeți ciuperci din locuri unde s-au administrat pesticide și ierbicide. Evitați să adunați ciuperci necunoscute sau bătrâne cu larve; să gustați ciupercile în timpul recoltării; să pregătiți ciupercile peste o zi sau mai multe zile după ce au fost adunate. Totodată, acestea nu trebuie păstrate la cald, întrucât sunt ușor perisabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Fri
27
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău