12 localități din Ungheni vor avea acces la apă potabilă

  • 01 Mai 2015 18:35
12 localități din Ungheni vor avea acces la apă potabilă

12 mii de cetățeni din 12 localități ar putea avea în curând acces la apă potabilă de calitate, ca urmare a construcției unui apeduct în raionul Ungheni.

Apa va fi pompată din râul Prut, va fi prelucrată la o stație de tratare și va ajunge în cele 12 localități printr-o rețea de peste 40 de km de apeduct. Deocamdată, nu se știe în ce condiții se va putea conecta populația la apeduct și cât va costa apa potabilă consumată.

La Mănoilești în raionul Ungheni, la fel ca în multe alte localități din Republica Moldova, localnicii consumă apa din fântâni, care nu este tratată și care este de proastă calitate. Unul dintre locuitorii comunei, Grigore Aramă, spune că un apeduct, care să le aducă apă la robinete este așteptat de populație, dar se îngrijorează de faptul că prețul pentru conectare ar putea fi prea mare.

”Nu-i bună apa din unele fântâni. Căutăm să ne ducem la izvor pentru niște apă mai bună, dar totuși nu e bună apa la noi. Despre tarife ne-au spus că undeva peste 2000 și ceva de lei vor fi necesari pentru conectarea apei. Lumea în satul acesta nu are cum să plătească așa bani pentru apa potabilă”, a declarat Grigore Aramă.

Primarul comunei Mănoilești, Grigore Popa, spune că prețul pentru conectare nu va fi atât de mare, iar primăria va căuta soluții pentru a conecta la apeduct și familiile mai nevoiașe, care nu își permit să achite taxa de conectare.

”Fiecare o să-și facă calculele individual, tariful va fi de aproximativ 300 de lei, nu mai mult. Pentru familiile nevoiașe vom da bani din bugetul local sau de la agenți economici. Vom găsi posibilități ca să le ajutăm să dispună de apă potabilă toți locuitorii din sat”, a declarat Grigore Popa.

Pentru a putea construi apeductul, primăria comunei Mănoilești s-a aliat cu alte 4 primării din vecinătate, adunând în total 12 localități, și a solicitat finanțare pentru construcția unui apeduct de la Fondul Național de Dezvoltare Regională. Ca urmare, a fost construită o stație de tratare a apei, 11 rezervoare de apă și 43 de km de apeduct spre  localitățile respective, ne-a spus managerul proiectului și directorul întreprinderii ”Apă Ungheni”, Ion Negură, care ne-a invitat să vedem cum funcționează stația de tratare a apei.

”Aici suntem în inima proiectului. Aici vine apa din Prut prin sistemul întreprinderii ”Apă Ungheni” care deține un apeduct, râul Prut – Cornești, cu ramificare spre aceste 12 localități cu 12 mii de locuitori. Stația de tratare de grup are o capacitate de 100 de metri cubi pe oră sau 2400 de metri cubi pe zi”, a menționat Ion Negură.

În ceea privește tariful pentru metrul cub de apă consumat, acesta nu a fost stabilit deocamdată, dar ar putea varia între 12 și 16 lei, a adăugat Ion Negură.

Între primii beneficiari ai proiectului se vor număra cele 7 instituții de învățământ din localitățile pentru care a fost construit apeductul. Elevii gimnaziului de la Mănoilești spun că și-ar dori să nu mai fie nevoiți să-și aducă de acasă sticle cu apă atunci când vin la școală.

”Venim cu sticlele de acasă sau uneori plecăm la magazin să cumpărăm apă. Acasă bem de la robinet pentru că e trasă apă din fântână și e cu filtre și e bună de băut”, ne-a spus un elev.

”E mai greu să cari de la fântână, deoarece timpul trece și nu reușești să faci lucrul de pe lângă casă” ne povestește un alt elev.

Directorul gimnaziului din Mănoilești, Sergiu Andrușcă, menționează că acest proiect este important pentru comunitate, care va putea consuma apă potabilă tratată conform standardelor europene.

”Cunoaștem cu toții care este calitatea apei în regiunea noastră și putem spune că 95 la sută din fântâni nu au apă de calitate. Acest apeduct ne va da posibilitate ca, în primul rând, copiii să folosească apă potabilă de calitate”, a declarat Sergiu Andrușcă.

Construcția apeductului a fost aleasă pentru finanțare pentru că autoritățile locale din cele 12 sate  au formulat un proiect comun și au demonstrat necesitatea lui pentru populație, a subliniat reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Eduard Ungureanu. Acum, autorităților locale le revine sarcina de a conecta populația, astfel încât apeductul să nu rămână nevalorificat, a menționat oficialul.

”Nu aș putea spune că sunt costuri atât de mari pentru a fi conectate. Cea mai mare cheltuială a fost deja făcută. Eu sper că, până la urmă, administrațiile publice locale împreună cu ajutorul populației de pe loc vor găsi surse financiare pentru a putea fi conectați toți cetățenii acestor localități la apă potabilă” a declarat” a declarat Eduard Ungureanu.

Costul proiectului se ridică la aproape 33 de milioane de lei, dintre care aproape 29 de milioane au fost alocate de la Fondul de Dezvoltare Regională, iar alte aproape 4 milioane de lei au fost contribuția autorităților locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău