12 instituții medicale din Republica Moldova vor primi generatoare de curent electric din partea Guvernului francez

  • 21 Decembrie 2022 13:14
12 instituții medicale din Republica Moldova vor primi generatoare de curent electric din partea Guvernului francez

12 instituții medicale din Rep. Moldova vor primi generatoare de curent electric din partea Guvernului francez. Donația, în valoare de peste 245 de mii de euro, oferită intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, este destinată atenuării efectelor negative ale întreruperilor de electricitate, cauzate de bombardamentele rusești din Ucraina, au subliniat oficialii europeni în cadrul ceremoniei de donație, transmite Radio Chișinău.

În contextul crizei energetice, guvernul francez vine cu un ajutor indispensabil unităților medicale din Rep. Moldova. 12 generatoare vor fi distribuite spitalelor pentru a menține pacienții conectați la aparatele medicale, inclusiv sălile de operație, în special în cazul unor pene de curent, a subliniat secretarul general de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Lilia Gantea:

„Valoarea acestor generatoare constituie 245 611 euro. Fiind în situație de criză, când atât de aproape, în Ucraina, avem război, precum și există riscul iminent  de deconectare de la energia electrică, aceste generataore sunt absolut necesare activității oricărei instituții medico-sanitare spitalicești. Cea mai mică pană de curent electric poate pune în pericol viața pacienților conectați la aparatele de menținere în viață”, a spus Gantea.

Ajutorul acordat vine să suplinească un lot anterior, de 17 generatoare electrice, inclusiv asistență tehnică pentru Moldelectrica oferită de către RTE, asociație a electricilor fără frontiere, pentru gestionarea transportului de electricitate, a subliniat ambasadorului Franței în Republica Moldova, Graham Paul:

„Franța și Uniunea Europeană s-au mobilizat din plin să facă față consecințelor provocate de războiul din Ucraina în domeniile umanitar, securitate, financiar, economic și energetic. Acest fapt a fost confirmat cu fermitate în cadrul platformei de susținere a Moldovei care a avut loc pe 21 noiembrie la Paris. Cu această ocazie, președintele Republicii Franceze s-a angajat să fortifice ajutorul financiar. Agenția Franceză de Dezvoltare a transferat Guvernului Rep. Moldova 60 de milioane de euro săptămâna trecută, inclusiv și susținerea noastră pe plan energetic”, a menționat ambasadorul.

În contextul crizelor, Uniunea Europeană și Franța susțin Rep. Moldova, condamnând acțiunile de agresiune a Rusiei din Ucraina, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Majeiks:

„În pofida întreruperilor de curent din cauza bombardamentelor rusești asupra Ucrainei. Autoritățile moldovenești au dat dovadă de un nivel ridicat de rezistență în restabilirea energiei electrice în țară. Regretăm acțiunile nelegitime și ilegale ale Rusiei. Franța și-a adus sprijinul valoros prin Mecanismul de Protecție Civile al UE, oferind asistența strategică  în beneficiul Guvernului Rep. Moldova și a poporului său”, a spus Janis Majeiks.

Potrivit oficialilor, generatoarele vor spori reziliența energetică a instituțiilor medicale din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău