12 cămine ale școlilor profesional tehnice din Moldova au fost modernizate cu sprijinul UNFPA și Austriei

  • 01 Februarie 2024 20:00
 12 cămine ale școlilor profesional tehnice din Moldova au fost modernizate cu sprijinul UNFPA și Austriei

În 12 cămine din colegii, școli profesionale și Centre de excelență din Chișinău și raioanele Cahul, Nisporeni, Orhei, Rezina, Râșcani și mun. Bălți au fost modernizate camerele de zi pentru elevi și profesori. Acestea au fost renovate total și dotate cu mobilier modern, transformându-se în spații multifuncționale pentru petrecerea timpului liber. Modernizarea și amenajarea camerelor de zi din cămine a avut loc cu susținerea Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, ca parte a unui program comun de dezvoltare a abilităților de viață a tinerilor din învățământul profesional tehnic și pregătirea lor de angajare, transmite Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

Amenajarea unor spații prietenoase în cămine, unde tinerii își petrec o mare parte din timpul liber și au nevoie să se simtă ca acasă, este parte a eforturilor noastre la UNFPA de a crea medii de dezvoltare pozitive pentru elevi și tineri atât în școli cât și în comunitate. Pe lângă faptul că elevii își petrec timpul liber într-un loc sigur, astfel de spații ajută la implicarea tinerilor în diferite activități utile prin care ei dezvoltă abilități pentru a se încadra mai ușor în câmpul muncii și a reuși în viață. Am făcut asta în școli, cu cele 12 clase prietenoase deschise acum 3 ani și extindem această bună practică în cămine”, a spus Viorica Ivancenco, Manageră de program, UNFPA Moldova.

Pentru amenajarea sălilor din cele 12 cămine au fost investiți circa 450 000  de lei, iar peste 6 000 de elevi vor utiliza aceste spații anual.

„Un spațiu multifuncțional și prietenos într-un cămin studențesc poate schimba modul în care interacționează tinerii și obiceiurile noi pe care aceștia și le creeazăSuntem recunoscători pentru renovarea acestor spații, deoarece asta contribuie la starea de bine a elevilor. Ei vin aici pentru jocuri de societate, pentru pregătirea temelor, sau pentru a socializa cu alți colegi”, a menționat Diana Țapuchevici, profesoară la disciplina „Decizii pentru un mod sănătos de viață” la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău, una din instituțiile implicate în program.

La rândul său, Nina Chiriac, studentă în anul IV la aceeași instituție și educatoare de la egal la egal, a confirmat că acum îi place mult mai mult atmosfera din cămin. „De când a fost amenajat acest spațiu, eu am organizat cu colegii o activitate de informare privind steriotipurile de gen si luarea deciziilor, în weekend am stat la discuții, iar pentru săptămâna viitoare planificăm o seară în care să ne adunăm să cântăm. Aici ne simțim ca în familie”, a mărturisit tânăra.

În cadrul programului ,,Dezvoltarea competențelor soft și a comportamentelor sănătoase ale elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare” susținut de UNFPA și Austriaîn 2021 au mai fost renovate 12 clase de studii în aceleași școli.

Acestea au fost dotate cu mobilier modular și materiale interactive. Aici au loc lecțiile la disciplinele „Decizii pentru un mod sănătos de viață” și „Dezvoltarea personală”. Clasele prietenoase sunt amenajate pentru a crea spații de învățare „active”, pentru a permite elevilor să comunice și să colaboreze, similar cu ceea ce se așteaptă de la ei la locul de muncă.

În ultimii patru ani, peste 13 000 de tineri, inclusiv refugiați și tineri cu dizabilități, cca 1400 de angajați ai instituțiilor din ÎPT și ai companiilor de afaceri și peste 500 de părinți au participat în activitățile acestui program.

Din anul 2024, UNFPA și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare au început faza a doua a programului. Acum și alte 20 de instituții din învățământul profesional tehnic vor fi dotate cu săli de clasă moderne și spații de dezvoltare pentru tineri în cămine. La fel, toate instituțiile vor primi suport metodologic, formare și dotare cu materiale didactice interactive pentru a spori calitatea predării disciplinelor ce dezvoltă la elevi comportamente sigure și sănătoase dar și deprinderi care să îi ajute la angajare și adaptare mai ușoară la locul de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău