114 ani de la nașterea creatorului Godzillei

  • 07 Iulie 2015 11:19
114 ani de la nașterea creatorului Godzillei

Google îl sărbătorește, marți, pe Eiji Tsuburaya, un pionier al efectelor speciale și creatorul personajului Godzilla, unul dintre cei mai cunoscuți monștri din lume, printr-un logo special, care marchează împlinirea a 114 ani de la nașterea cineastului japonez, informează Mediafax.Noul logo publicat marți pe google.ro este unul interactiv și îi invită pe internauți să…

Google îl sărbătorește, marți, pe Eiji Tsuburaya, un pionier al efectelor speciale și creatorul personajului Godzilla, unul dintre cei mai cunoscuți monștri din lume, printr-un logo special, care marchează împlinirea a 114 ani de la nașterea cineastului japonez, informează Mediafax.

Noul logo publicat marți pe google.ro este unul interactiv și îi invită pe internauți să realizeze propriul filmuleț, în stilul celor cu personaje create de Eiji Tsuburaya.
 
De asemenea, prin intermediul unui buton special, internauții pot să trimită logoul dedicat lui Eiji Tsuburaya prin e-mail, dar și spre a fi publicat pe rețelele de socializare Google+, Facebook și Twitter.
 
Google își schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
 
Eiji Tsuburaya (7 iulie 1901 - 25 ianuarie 1970) a fost un creator japonez de efecte speciale. De-a lungul carierei sale care s-a întins pe 50 de ani, Tsuburaya a lucrat la aproximativ 250 de filme, inclusiv la prima peliculă "Godzilla", din 1954, dar și la serialul de succes "Ultraman", care a fost difuzat la nivel internațional și este o importantă creație a culturii populare din Japonia, conform independent.co.uk.

Supranumit "părintele monștrilor", Eiji Tsuburaya este considerat și nașul efectelor speciale japoneze, un domeniu din industria filmului în care Japonia a fost lider timp de decenii.

Multe dintre efectele speciale create de Eiji Tsuburaya pentru primele filme SF din Japonia au fost revoluționare. Totodată, efectele speciale pe care acesta le-a folosit în primul film din seria "Godzilla", din 1954, au folosit ca sursă de inspirație pentru nenumărate alte pelicule cu monștri, care au devenit populare la nivel internațional începând de la acel moment.

Totodată, pentru a adăuga realism creațiilor sale, Tsuburaya a folosit tehnici de iluminare și de filmare inovatoare.

Pe de altă parte, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Eiji Tsuburaya a creat mai multe filme de război, care au fost promovate de guvernul japonez pentru valoarea lor propagandistică. După război, din cauza implicării sale în acesta, activitatea sa cinematografică a fost inițial îngreunată. Ulterior, Eiji Tsuburaya și-a înființat propria companie și a lucrat la numeroase filme legendare.

A continuat să lucreze până la moartea sa, la vârsta de 68 de ani, în 1970, ultima peliculă SF la care a colaborat fiind "Latitude Zero", din 1969.

Franciza "Godzilla" este una dintre cele mai mari din cinematografie, cu aproape 30 de filme realizate în Japonia și cinci în SUA - printre care și cel din 1998 al lui Roland Emmerich, cu Matthew Broderick.

Seria "Godzilla" a debutat în 1954, primul film, foarte apreciat de public și critică, fiind regizat de Ishiro Honda. Totuși, versiuni mai recente, cum ar fi cea din 1998, turnată la Hollywood, în regia lui Roland Emmerich, au eșuat în încercarea de a impresiona fanii și criticii.

Remake-ul din 2014, regizat de Gareth Edwards, o coproducție Legendary Pictures și Warner Brothers, lansat în mai 2014, a readus însă monstrul în atenția publicului.

O continuare a filmului "Godzilla 3D" va fi lansată pe 8 iunie 2018, în regia aceluiași Gareth Edwards, conform presei internaționale.

Potrivit poveștii originale, personajul Godzilla, un monstru reptilian care suflă flăcări, al cărui nume este o combinație între cuvintele japoneze "balenă" și "gorilă", a apărut în urma unei mutații genetice cauzate de efectuarea de teste nucleare.

Godzilla, care este considerat o figură emblematică a filmului japonez, are și o stea pe celebrul Walk of Fame de la Hollywood.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău