11 noiembrie: Ziua Veteranilor o sărbătoare de mare importanță pentru Armata Română

  • 11 Noiembrie 2022 10:41
11 noiembrie: Ziua Veteranilor o sărbătoare de mare importanță pentru Armata Română

La data de 11 noiembrie 2022 este celebrată Ziua Veteranilor, amintind de încheierea oficială a Primului Război Mondial.

În ziua de 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, a intrat în vigoare armistițiul semnat, în Pădurea de la Compiegne, de forțele aliate cu Germania. Se încheia prima conflagrație mondială, potrivit www.mairie-margnylescompiegne.fr.

Din anul 2014, România marchează această zi în acord cu prevederile Legii 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat. În completarea Articolului 6 a fost introdus un nou articol, care prevede că "în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, la data de 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale".

Semnificația acestei zile face trimitere și la momentul 11 noiembrie 2003, când a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în zona localității Spin Puldac, în apropierea graniței Afganistanului cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogorași a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan, în timp ce Mihail-Anton Samuilă a murit, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie din Bagram. Cei doi au fost înaintați, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decorați cu "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Această zi este celebrată simbolic și ca un omagiu pentru recunoașterea sacrificiului militarilor în misiuni în afara granițelor naționale.

În România, este celebrată la 29 aprilie Ziua veteranilor de război, instituită prin HG nr. 1222/10.10.2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor statului român.

Ziua veteranilor este marcată în numeroase state de pe mapamond prin diferite manifestări de omagiere a victimelor Primului Război Mondial. Președintele american Woodrow Wilson a proclamat, pentru prima dată, Ziua Armistițiului la 11 noiembrie 1919, motivând: "trebuie marcată cu mândrie solemnă pentru eroismul celor care au murit în slujba țării și cu recunoștință pentru victorie", potrivit www.loc.gov.

Marcarea acestei zile a inclus, inițial, parade și reuniuni, precum și păstrarea de minute de reculegere la ora 11.00 a.m, transmite Agerpres.

Între cele două conflagrații mondiale, ziua a fost marcată, în Statele Unite, Marea Britanie și Franța, drept Ziua Armistițiului, iar în perioada postbelică a fost recunoscută ca zi de omagiu adus tuturor veteranilor de război implicați în cele două conflicte mondiale. Din 1954, Statele Unite sărbătoresc la data de 11 noiembrie Ziua Veteranilor, aducând un omagiu celor care au participat în toate conflictele în care a fost implicată națiunea americană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău