11 februarie: Ziua internațională a femeilor din domeniul științei. Statistici privind sfera științifică din Republica Moldova

  • 11 Februarie 12:03
11 februarie: Ziua internațională a femeilor din domeniul științei. Statistici privind sfera științifică din Republica Moldova

Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei se marchează la 11 februarie în întreaga lume. În Republica Moldova această zi este marcată începând cu anul 2016.

De menționat este faptul că în Republica Moldova ponderea femeilor care lucrează în sfera științifică este superioară celei a bărbaților în următoarele domenii:

  • științe medicale (62,4%);
  • sociale (58,3%);
  • umaniste (52,7%).

Ponderea femeilor rămâne însă scăzută în alte trei domenii:

  • științe naturale (49,4%);
  • agricole (47,9%);
  • științe inginerești și tehnologii (20,2%).

Fetele și femeile constituie circa 50% din numărul total de cercetători din țara noastră. Fiecare a doua cercetătoare deține titlul științific de doctor, iar una din trei - titlul de doctor habilitat. Totodată, numărul femeilor și fetelor care fac studii de doctorat constituie mai mult de jumătate din totalul studenților la această treaptă de învățământ - circa 56 %.

La 20 decembrie 2013, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind știința, tehnologia și inovarea pentru dezvoltare, în care a recunoscut că accesul deplin și egal și participarea în domeniile științei, tehnologiei și inovației pentru femei și fete este imperios necesar pentru asigurarea egalității de gen și emanciparea femeilor și fetelor.

Ideea instituirii acestei zile a fost generată în cadrul primului Forum mondial la nivel înalt privind Dezvoltarea și Sănătatea Femeilor, organizat de Trustul Internațional Academia Regală de Științe (Royal Academy of Science International Trust - RASIT), care a avut loc la 11 februarie 2015, la sediul central al ONU de la New York.

Potrivit UNESCO, în prezent, mai puțin de 30 % dintre cercetătorii din întreaga lume sunt femei. Prin urmare, este esențial să se promoveze accesul femeilor și fetelor la știință și participarea lor deplină și egală la aceasta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău