107 copii din Republica Moldova au participat la proiectul „Toți diferiți, toți egali”

  • 15 Decembrie 2021 11:00
107 copii din Republica Moldova au participat la proiectul „Toți diferiți, toți egali”

107 copii, participanți la proiectul „Toți diferiți, toți egali”, părinții lor și organizatorii proiectului au prezentat rezultatele și cunoștințele obținute despre diversitate, egalitate și toleranță în cadrul evenimentului final din data de 14 decembrie curent.

Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin a felcitat copii și părinții pentru participare activă și a menționat: „Consiliul Europei promovează și protejează drepturile a 150 de milioane de copii din Europa, având la bază Convenția Europeană a Drepturilor Omului și alte documente legale. Noi credem că, toți copiii au dreptul să fie tratați în mod egal și echitabil. Copiii au dreptul de a fi auziți și de a avea un cuvânt de spus în toate deciziile care îi afectează: acasă, în comunitate, la școală, oriunde”.

Implementat pe parcursul lunilor noiembrie – decembrie, proiectul a avut scopul de a contribui la formarea atitudinii deschise față de diversitate, a înțelegerii și acceptării diferențelor și încurajarea copiilor de 7-10 ani să pledeze pentru toleranță, diversitate și drepturi egale.

În prima etapă a proiectului, peste o sută de copii cu vârsta între 7 și 10 ani, din diverse localități ale Republicii Moldova, au participat la o serie de workshop-uri despre diversitate.

Eugenia Bejan, Directorul General al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” și Președintele al Secției Naționale IBBY, a menționat: „În cadrul workshopurilor, copiii au discutat cu un psiholog formator despre caracteristicile care ne fac diferiți, despre cazurile când unii copii mai sunt încă discriminați sau sunt tratați necorespunzător, despre cât de important este să acceptăm diversitatea, să fim toleranți și binevoitori cu ceilalți și desigur despre drepturile egale care le avem cu toții, în mod special copiii”.

Cea de-a doua etapă a proiectului a constat în realizarea de către copiii participanți a mesajelor audio cu tematica „Ce înseamnă pentru mine diversitatea!”. 
Mesajele audio au avut o formă liberă și exprimă opiniile copiilor despre ceea ce înțeleg ei că înseamnă să fim „toți diferiți, toți egali” și cum să fim toleranți și empatici cu cei din jur. Mesajele audio au fost încadrate într-o serie de 20 de podcasturi publicate pe platforma pentru copii Zuper.md.

Daria Căpățînă, Directorul Departamentului Producție pentru Copii „Teleradio-Moldova”, a remarcat: „
Am fost extrem de încântați de participarea activă, de răspunsurile ingenioase, interacțiunea și energia pe care am primit-o din partea copiilor în timpul sesiunilor de workshop. În cadrul mesajelor audio, copiii au povestit din experiențele, emoțiile și trăirile lor, iar la final le-au transmis și altor copii un mesaj pro-toleranță”.

Proiectul „Toți diferiți, toți egali” este organizat de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Zuper.md (un site multimedia al Companiei Teleradio Moldova prietenos copiilor), Compania „Teleradio-Moldova” și Secția Națională IBBY, cu suportul Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,03 m/s
Mon
26
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Arhivă Radio Chișinău