1060 de persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă convalescentă în ultimele șase luni

  • 16 Octombrie 2020 17:54
1060 de persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă convalescentă în ultimele șase luni

1060 de persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă convalescentă în ultimele șase luni, asigurând 3 612 doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19. În context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu un apel către cei care s-au tratat de COVID-19, să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă prin donarea de plasmă convalescentă, ce conține anticorpi împotriva noului tip de coronavirus.

Potrivit unui comunicat de presă al MSMPS, citat de IPN, pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău