100% din rapoartele periodice ale băncilor licențiate sunt prezentate electronic către BNM
-
26 Aprilie 2023 17:40
O sută de procente din rapoartele periodice ale băncilor licențiate din Republica Moldova sunt prezentate în format electronic Băncii Naționale a Moldovei, prin intermediul sistemului SIRBNM. Din 1 iulie la BNM vor raporta aproximativ 500 de entități, după ce banca centrală va deveni responsabilă și de supravegherea activității sectorului financiar nebancar, a menționat Eugeniu Aftene, director al Departamentului raportări și statistică la BNM, în cadrul unui eveniment cu genericul „Descoperă lumea datelor la BNM”, transmite IPN.
„Gestionăm sistemul de raportare astfel încât să fie disponibile toate instrumentele necesare pentru a crea, semna și a transmite acele rapoarte către BNM, precum și a accesa informațiile în cadrul sistemului. De asemenea, ne ocupăm cu crearea rapoartelor pentru utilizatorii interni. Sistemul care este implementat în cadrul BNM, numit SIRBNM, este un sistem informațional modern care permite crearea rapoartelor fără a avea nevoie de competențe de programareˮ, a precizat Eugeniu Aftene.
Directorul Departamentului raportări și statistică a explicat că toate rapoartele prezentate la Banca Națională au semnătură electronică. Rapoartele se prezintă doar de către persoanele care sunt autorizate de către entitățile raportoare. Documentele nu pot fi prezentate decât dacă respectă regulile de validare obligatorii. „Avem raportul „Statistica monetară” care se prezintă atât săptămânal, cât și lunar de către toate băncile licențiate. Acest raport are 1356 de rânduri, informația din el fiind validată prin intermediul a 327 de reguli de validare. Un alt document care ar putea să prezinte interes este raportul „Ratele dobânzilor aferente creditelor și depozitelor”. Acest raport este validat cu ajutorul la circa 1000 de reguli de validareˮ, a exemplificat directorul Departamentului.
Arcadie Albul, viceguvernator BNM, a declarat că Banca Națională a atins un important reper în domeniul statisticilor și transparenței datelor. Moldova este clasată pe locul 15 din 193 de țări de către Open Data Inventory în anul 2022. „Aceasta realizare subliniază eficacitatea funcției noastre statistice de a oferi date precise, fiabile, transparente pentru public, dar și pentru comunitatea internaționalăˮ, a spus Arcadie Albul.
Departamentul raportări și statistică a fost înființat în anul 2011 pentru a optimiza procesul de colectare a datelor, raportare și diseminare a statisticilor.