1000 de apometre inteligente au fost instalate la Ungheni într-un proiect cu finanțare europeană

  • 17 August 2023 13:33
1000 de apometre inteligente au fost instalate la Ungheni într-un proiect cu finanțare europeană

În 18 blocuri locative din municipiul Ungheni au fost instalate 1000 de contoare inteligente de apă, dotate cu module de transmitere a datelor la distanță. Contoarele au fost procurate din sursele oferite de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF, iar costul dispozitivelor se cifrează la aproximativ 80 de mii de euro, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al PNUD Moldova.

Petru Scutaru, directorul întreprinderii municipale „Apă-Canal Ungheni”, consideră că montarea contoarelor cu citire la distanță va crește capacitatea de întreținere a infrastructurii de apă aflată în gestiunea instituției. Administrația publică locală și „Apă-Canal Ungheni” își propune să instaleze contoare inteligente în toate blocurile locative din Ungheni, dar și în instituțiile de învățământ din localitate. Actualmente, municipiul Ungheni este dotat cu rețele de apă în proporție de 96%, iar cu rețele de canalizare – 56%.

În cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” au fost construite noi rețele de canalizare pentru opt străzi din centru și cartierul Berești-Vasilica din municipiu. De asemenea, a fost construit un nou apeduct (strada Națională, în perimetrul străzii Vasile Lupu și Solidarității) cu o lungime de peste 1 600 de metri, care asigură cu apă potabilă peste 24 de mii de oameni. Valoarea totală a investițiilor pentru aceste lucrări este de peste 470 de mii euro, sumă care include și contribuția financiară locală.

Cu sprijinul UE și PNUD, a fost construit un nou rezervor de apă, care are o capacitate de 1000 m3, investiție în valoare de peste 245 de mii euro, care asigură cu apă potabilă consumatorii din municipiu și satele Zagarancea și Semeni, dar și oferă posibilitatea pentru cel puțin 28 de localități rurale să se conecteze la sistemul public de alimentare cu apă potabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău