100 ani – 100 cărți | Istoriografie română cu referire la Marea Unire din 1918

  • 27 Martie 2019 10:20
100 ani – 100 cărți | Istoriografie română cu referire la Marea Unire din 1918

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită la lansarea colecției de cărți istorice consacrate Marii Uniri, întitulată „ROMÂNIA: MAREA UNIRE 1918-2018. 100 DE CĂRȚI” , tipărită de Editura Tipo Moldova (Iași) în coordonarea prof univ., dr. Ioan SCURTU.

Cele 100 de titluri (160 de volume), selectate și incluse în această colecție, au fost publicate în diferite perioade atât în România, cât și în Republica Moldova și oferă o imagine concretă asupra istoriografiei românești din sec. XX și începutul sec. XXI cu referire la Marea Unire din 1918.

Seria se deschide cu albumul întitulat „România. Documentele Marii Uniri. 1918” și oferă cititorilor o sinteză asupra luptei românilor pentru unitate, precum și Rezoluțiile adoptate de Sfatul Țării de la Chișinău, Congresul General întrunit la Cernăuți, Adunarea Națională de la Alba Iulia, tratatele internaționale prin care au fost confirmate actele de Unire. Lucrările au fost ordonate după perioadele istorice în care au fost publicate.

I-a secțiune cuprinde volume tipărite până în 1940, în care cititorii vor afla despre mișcarea națională din Transilvania, Basarabia și Bucovina, războiul pentru întregirea României, înfăptuirea și apărarea Marii Uniri.

II-a secțiune cuprinde cărți publicate în anii 1945-1989, cărți care „rezistă timpului”, inclusiv volume de documente, chiar dacă poartă amprenta ideologiei oficiale.

III-a secțiune cuprinde cărți publicate după 1989. Cele mai multe vizează unirea Basarabiei - temă interzisă de aproape jumătate de secol – autori fiind atât istorici din România, cât și din Republica Moldova. Printre aceștea sunt: Ion Negrei, Iurie Colesnic, Anton Moraru, Ion Țurcanu, Gheorghe Negru, Ion Varta, Anatol Petrencu.

Invitați:

  1. S. Daniel IONIȚĂ, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova;

Igor ȘAROV, Secretar General al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, dr. în istorie;

Aurel ȘTEFANACHI,  poet, director, Editura  Tipo Moldova (Iași);

Ion NEGREI, dr. în istorie; Gheorghe NEGRU, dr. în istorie;

Iurie COLESNIC, dr. „Honoris Causa”; Anatol PETRENCU, dr. hab. În istorie;

Ion ȚURCANU, dr. în istorie.

perăm că cele 100 de volume vor oferi o imagine amplă și adevărată asupra Marii Uniri din 1918, constituind o mărturie peste vremi a unui efort istoriografic de lungă durată și cu rezultate demne de aprecierea contemporanilor.

Evenimentul va avea loc la 28 martie 2019, ora 13.00, Spațiul expozițional Publicații seriale, etajul III, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău