10 tradiții culinare de Crăciun, celebre în Europa. România, pe lista The Guardian

  • 24 Decembrie 2016 13:21
10 tradiții culinare de Crăciun, celebre în Europa. România, pe lista The Guardian

De la piftie și sarmale, la julbord sau deserturile delicioase din Lisabona, The Guardian a realizat un top 10 al tradițiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa.

Lisabona

 
În timpul sărbătorilor de iarnă, Lisabona se transformă într-un tărâm dulce: prăjituri, produse de patiserie și deserturi care mai de care îți fac cu ochiul la fiecare pas, iar cozile care se formează în fața patiseriilor și cofetăriilor vorbesc de la sine. Sonhos (vise), gogoși date prin zahăr și scorțișoară, făcute cu făină, ou sau dovleac fiert pasat, le găsiți la Pastelaria Versailles, o superbă cafenea în stil art nouveau, construită în 1922. Bolo rei (tortul rege) este probabil cea mai popular desert din Portugalia. Confeitaria Nacional a introdus această prăjitură franțuzească în Lisabona, în secolul 19, iar portughezii au adoptat-o imediat. Cu un aluat ușor, nu este prea dulce, iar nucile și fructele confiate îi dau un gust deosebit, notează The Guardian.
 
Bruxelles
 
Parfumul biscuiților copți cu mirodenii dă startul sezonului festiv în Belgia. Speculoos, un biscuite crocant cu zahăr brun și scorțișoară, este savurat tot anul și este cunoscut în toată lumea prin versiunea în miniatură care se servește la cafea.
Însă prima oară acești biscuiți au fost asociați cu ziua Sfântului Nicolae. În timpul lunii decembrie, patiserii din Bruxelles pregătesc speculoos sub formă de brazi de Crăciun. Cel mai vânat loc, cu cei mai gustoși biscuiți, este Maison Dandoy.
 
Praga
 
Mirosul de pește și de pâine dulce cuprinde străzile din Praga în perioada Crăciunului. Comercianții de pește, îmbrăcați în port popular, vând crap viu direct din tancuri uriașe umplute cu apă. Rețeta orginală i-a fost atribuită Magdalenei Dobromila Rettigova, supranumită mama bucătăriei cehești. Crap prăjit cu salată de cartofi este preparatul care nu lipsește de pe masa tradițională de Crăciun încă din secolul 19. Cehii păstrează mereu un solz, îl usucă și-l păstrează în portofel ca să le aducă noroc.
 
Vanocka este o pâine dulce tradițională, inventată în secolul 16, care este servită în dimineața zilei de Crăciun. Numele provine de la Vanoce, Crăciun în limba cehă. Conține migdale tocate, coajă de lămâie, anason, nucșoară. La final, este acoperită cu zahăr pudră. Eska și Antoninovo Pekarstvi sunt două locuri renumite unde te poți bucura de acest desert. Se mânâncă și cu unt și miere pe deasupra.
 
Berlin
 
Unul dintre cele mai vechi mituri legate de Berlin are legătură cu o tradiție culinară germană și cu un președinte american. În iunie 1963, președintele american John F. Kennedy s-a făcut de râs spunând  “Ich bin ein Berliner”, care în germană înseamnă sunt o gogoașă. De fapt, termenul german pentru gogoasă umplută cu gem este Berliner pfannkuchen. În cele mai multe zone din țară, oamenii se referă la ea spunând Berliner – însă în Berlin se numește pfannkuchen. Gogoșile se vând mai tot anul, dar sunt asociate cu petrecerile de Anul Nou. Potrivit tradiției, la opt gogoși umplute cu gem, scapi și una cu muștar pentru un oaspete mai puțin norocos.
 
Moscova
 
Salata rusească, o farfurie bogată în maioneză, cu legume, cartofi, șuncă, ouă, este nelipsită de pe masa de Crăciun a rușilor. Cea mai scumpă se găsește la Mari Vanna.
 
Copenhaga
 
Budinca rece de orez cremoasă, risalamande, este preparatul preferat al danezilor. Se servește cu migdale tocate și sos fierbinte de cireșe. Danezii sărbătoresc Crăciunul în seara de 24 decembrie când această budincă este servită într-un bol mare, cu o migdală întreagă. La cine ajunge migdala, acela va primi un cadou. Alte preparate tradiționale ale danezilor: smørrebrød, hering și schnapps.
 
București
 
În zonele rurale ale României, tăierea porcului este o tradiție, notează The Guardian. Farfuriile cu porc sunt preferate și în București și în alte orașe mari. Țuica, sarmalele, piftia, șoriciul și jumările sunt și ele trecute pe listă de către jurnaliștii britanici. Pentru cine vrea să viziteze Bucureștiul în perioada Crăciunului și să deguste bunătățurile tradiționale românești, sunt recomandate restaurante precum Caru’ cu bere, Hanu’ lui Manuc și Curtea Berarilor .
 
Stockholm
 
Julbord, bufetul tradițional suedez, conține preparate ca Jansson’s Temptation (cartofi cu anșoa), dopp i grytan (pâine cu supă de porc), lutfisk (un fel de piftie de pește alb), risgrynsgröt (asemănător cu pilaful) și julskinka (șunca de Crăciun), toate servite cu o bere dulce fără alcool, numită julmust.
 
Paris
Masa tradițională de Crăciun înseamnă Le Reveillon și este celebrată pe 24 decembrie. Înseamnă foie gras, stridii, somon afumat, curcan, prăjitură cu ciocolată, numită buche, și șampanie. 
 
Madrid
 
Fructele de mare, mielul, curcanul și plătica nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Turrón (nuga spaniolă), polvorones (biscuiți) și mantecados (biscuiți cu untură ) sunt dulciurile tradiționale.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău