10 știri false care au avut menirea să creeze panică în societatea din R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina

  • 06 Martie 2022 14:55
10 știri false care au avut menirea să creeze panică în societatea din R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina

Autoritățile prezintă 10 știri false care au avut menirea să creeze panică societatea din R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina.

„Pentru a nu cădea victime ale războiului informațional, vă îndemn să vă informați din surse sigure! Trebuie să facem totul pentru a menține pacea și linistea în țara noastră, în același timp, ajutând oamenii care fug de urgia războiului din Ucraina”, a menționat, într-o postare pe Faceook, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.
 
Vă prezentăm mai jos cele 10 știri false:
 
1. Republica Moldova ar începe să înroleze bărbații în armată. Guvernul dezminte această informație. Nu este în derulare niciun program de înrolare și nici nu se planifică.
2. Există puțină valută în Republica Moldova. BNM informează că țara noastră are suficiente rezerve valutare care pot fi utilizate în eventuale situații de criză pentru asigurarea stabilității financiare.
3. Republica Moldova va fi implicată în războiul din Ucraina sau va fi atacată. Republica Moldova este un stat neutru și nu se va implica în conflictul militar din Ucraina.
4. Bărbații ar avea interdicție să părăsească Republica Moldova. Guvernul nu a instituit nicio interdicție de ieșire din țară a bărbaților și nici nu planifică vreo restricție.
5. Rezervele de medicamente nu sunt suficiente. Rezervele de medicamente sunt mai mult decât suficiente și țara noastră suplinește regulat stocurile, asigură Ministerul Sănătății. În plus, primim constant medicamente și echipamente suplimentare pentru refugiați.
6. Nivelul radiației în Republica Moldova este la un nivel alarmant. Conform datelor Ministerului Mediului, nivelul dozelor de radiații gamma este același comparativ cu perioadele dinaintea de războiului declanșat în Ucraina.
7. Intenția regiunii transnistrene de a-și declara independența. Astfel de declarații din partea așa-ziselor autorități din regiunea transnistreană au mai fost făcute și în trecut. Chișinăul rămâne în continuare deschis pentru un dialog constructiv și, totodată, hotărât să soluționeze toate problemele doar pe cale pașnică.
8.Există deficit de carburanți pe piață. ANRE informează că în prezent, stocurile de benzină, motorină și gaz lichefiat deținute de companiile petroliere importatoare sunt la un nivel suficient pentru a satisface cererea existentă. Autoritățile monitorizează zilnic situația pe piața carburanților.
9.Misiunile diplomatice ar fi evacuate din Republica Moldova. Acestea continuă să lucreze în regim normal în strânsă cooperare cu autoritățile noastre pentru a ajuta refugiații, dar și pentru a asigura vizitele înalților demnitari occidentali care sosesc la Chișinău.
10. Republica Moldova ar putea introduce starea de război pe 9 martie. În urma mesajului deputatului ucrainean Goncearenko, Ministerul Apărării și Președintele țării afirmă că NU există nicio premisă pentru ca Republica Moldova să fie implicată militar sau să fie supusă unui risc. În Moldova nu este stare de asediu și nu s-a dar niciun ordin de mobilizarea.
 

10 știri false care au avut menirea să creeze panică în societatea din R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău