10 noiembrie - Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare (ONU)

  • 10 Noiembrie 2020 08:45
10 noiembrie - Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 10 noiembrie este marcată Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare (World Science Day for Peace and Development).

Această zi a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), cu scopul de a evidenția rolul important al științei în societate și nevoia de a angaja publicul larg în dezbateri asupra problemelor contemporane importante, relevante pentru știință. De asemenea, subliniază importanța și relevanța științei în viața noastră de zi cu zi, se arată pe site-ul UNESCO, https://en.unesco.org/.

În 2020, într-o perioadă în care pandemia globală de COVID-19 a demonstrat în continuare rolul esențial al științei în abordarea provocărilor globale, Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare pune accentul pe tema "Știința pentru și cu societatea".

 

 

Foto: (c) STEPHANIE LECOCQ/EPA

 


Pentru a marca Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare, UNESCO a organizat la 6 noiembrie 2020 o masă rotundă online cu tema "Știința pentru și cu societatea în confruntarea cu COVID-19", se arată, de asemenea, pe site-ul https://en.unesco.org/.. Scopul principal al mesei rotunde a fost împărtășirea cu UNESCO a bunelor practici și ideilor noi, pentru îmbunătățirea interconectărilor între știință și societate în vederea rezolvării unor provocări globale așa cum este și actuala pandemie.

Din perspectiva științei, răspunsul UNESCO la COVID-19 este structurat în jurul a trei piloni majori: promovarea cooperării științifice internaționale, asigurarea accesului la apă și susținerea reconstrucției ecologice, se menționează, între altele, și pe site-ul https://www.un.org/.

Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare a fost stabilită la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinței generale a UNESCO, prin Rezoluția 20/31C, și sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO.

 

 

Laborator de chimie, București, 19 ianuarie 2014

 

Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO

 



Conform site-ului www.unesco.org, obiectivele Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare sunt: creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la rolul științei în societățile pașnice și sustenabile; promovarea solidarității naționale și internaționale în domeniul științei între țări; reînnoirea angajamentului național și internațional pentru utilizarea științei în beneficiul societăților; atragerea atenției asupra provocărilor cu care se confruntă știința și creșterea sprijinului pentru efortul științific.

Știința va fi esențială pentru atingerea a numeroase dintre obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și, astfel, pentru asigurarea unui viitor durabil. Raportul UNESCO privind știința este unul dintre instrumentele pe care țările le pot utiliza pentru a monitoriza progresul pe calea realizării obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030, adoptată la 25 septembrie 2015 de către Organizația Națiunilor Unite, stabilește un cadru global pentru eradicarea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM), adoptate în 2000. La fiecare cinci ani, Raportul UNESCO privind știința analizează tendințele emergente în domeniul științei, tehnologiei și politicii în materie de inovare și guvernanță.

Marcarea Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare oferă șansa mobilizării tuturor factorilor interesați - de la oficiali guvernamentali, până la media și la elevi - în jurul temei ''știință pentru pace și dezvoltare''. UNESCO colaborează cu persoane, agenții guvernamentale și organizații pentru promovarea, în fiecare an, a acestei zile. 

Sursa:Agerpres

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău