1 mai | Problemele cu care se confruntă cetățenii R.Moldova la locul de muncă

  • 01 Mai 2017 14:02
0%
00:00:00
00:00:00

Salariile mici și puținele garanții sociale pe care le oferă angajatorii sunt principalele probleme cu care se confruntă cei mai mulți dintre cetățeni, la locul de muncă. Oamenii spun că din cauza lefurilor mici sunt nevoiți să plece peste hotare sau să muncească chiar și după ce ating vârsta de pensionare. 

De întâi mai, când este marcată Ziua internațională a muncii, pe străzile Capitalei, aproape goale, poți întâlni doar pensionari și turiști, decât persoane care sunt angajate în câmpul muncii. Cei pe care i-am întâlnit spun că și-ar dori condiții de muncă mai bune. Nicolae Schipschi muncește la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor de aproape jumătate de veac. Pensia pe care o primește este insuficientă, de aceea bărbatul spune că este nevoie să muncească în continuare.

„Sunt agronom la Institutul de Genetică și-mi îndeplinesc atribuțiile, am via mea, ne ocupă și cu știința. Leafa este mică, dar muncim. De condițiile de muncă sunt mulțumit, nu mă apasă nimeni, eu îmi fac lucrul meu. Am pensie, dar este mică, am doar 1300, nu-mi ajunge, e foarte mică pensia față de ceea cât am muncit, nu am compensații materiale, pentru că eu lucrez și nu mi se cuvine”, a declarat Nicolae Schipschi. 

Multe persoane apte de muncă au apucat calea pribegiei și muncesc în străinătate pentru salarii mai bune și un trai decent. Oamenii se plâng că prețurile în R. Moldova și cele din străinătate sunt aproape aceleași, dar salariile de acasă sunt mult mai mici.

„De 15 ani muncesc în Italia, majoritatea moldovenilor lucrează acolo și se sacrifică, pentru că aici e tare greu. Aici sunt tare multe legi care nu sunt bune, oamenii nu sunt asigurați că vor avea mâine un serviciu. Aici nu aș fi avut ceea ce am acolo, eu sunt pensionară, dar oricum lucrez, pensia pe care mi-o dau este mizeră. Aici e totul scump, prețurile din Moldova le ajung pe cele din Italia și când vii aci, cu banii pe care-i facem acolo ne putem permite un pic mai mult”.

Alții spun că reușesc să trăiască și fără un serviciu permanent.

„ - Eu nu sunt angajat de puțin timp, am fost angajat până acum, în domeniul businessului, dar acum stau mai mult cu copilul.

- Și cum reușiți să trăiți fără un salariu?

- Normal”.

Ziua de 1 mai, în care muncitorii își cer respectarea drepturilor, este marcată în majoritatea țărilor, ne spune o turistă  întâlnită în Chișinău:

„Sunt din Germania. Am văzut parada și micul festival de aici, de la Chișinău. E drăguț și cred că este bine să se marcheze drepturile muncitorilor. Și în Germania astăzi este zi liberă și se organizează diverse manifestații”.

Ziua internațională a muncii este sărbătorită de peste 80 de state ale lumii, începând cu anul 1889. În cele mai multe state această zi este declarată zi liberă sau sunt organizate manifestații ale sindicatelor, pentru a-și cere drepturile sociale și profesionale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:7,2 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău