1 iunie - Ziua internațională a copilului (ONU)

  • 01 Iunie 2022 09:01
1 iunie - Ziua internațională a copilului (ONU)

Ziua internațională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie în fiecare an, promovând colaborarea internațională și conștientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar și dezvoltarea bunăstării acestora, transmite Agerpres.

Organizația Națiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declarația Drepturilor Copilului în 1959 și Convenția asupra Drepturilor Copilului în 1989. Convenția stabilește o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viață, la sănătate, la educație, la joacă, la viață de familie, protecție împotriva violenței, conform site-ului https://www.un.org/.

Prin rezoluția nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate țările să instituie o Zi a copilului și a sugerat guvernelor ca această zi să să fie celebrată de fiecare țară la o dată pe care o consideră potrivită.

În România, Ziua internațională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca și în alte aproximativ 50 de țări. Totodată, alte peste o sută de țări celebrează o zi a copilului la date diferite.

La 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie - Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

În 2022, cu ocazia Zilei internaționale a copilului, mai multe instituții publice și de cultură organizează diferite activități dedicate celor mici - Ziua Porților Deschise pentru Copii (Ministerul Afacerilor Interne, 30 mai); "Porți deschise la Camera Deputaților" (Palatul Parlamentului, între orele 10.00-17.00); a cincea ediție a programului "Bun venit, copilărie!", organizat de Episcopia Hușilor, dedicată și copiilor ucraineni; a doua ediție a evenimentului "Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor!", organizată de Compania TAROM, cu șapte zboruri dedicate copiilor; concertul special "Muzică din desene animate" susținut de Ansamblul de suflători al Filarmonicii de Stat Oradea; Gala Superteach 2022 "Children First" (Crowne Plaza București, ora 18.00); ateliere de Robotică și Programare, de Ziua Copilului. (Centrul "Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului"); evenimente de "Ziua Internațională a Copilului - 1 Iunie" organizate de Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" - ateliere de creație, spectacol de păpuși, exerciții sportive împreună cu membrii Academiei de Mișcare din București (Șos. Kiseleff nr. 30, de la ora 10.00); Parada Micilor Bicicliști. (Șoseaua Kiseleff, orele 7.00-14.00); Opera Brașov oferă spectacolul de balet pentru copii "Meșterul păpușar" (Coresi Shopping Resort, ora 13.00). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău