1 decembrie | Proiecție de film și lansare de carte despre victimele deportărilor din Basarabia
-
28 Noiembrie 2017 11:58
Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, marcată și de românii din afara granițelor, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău vor avea loc două manifestări consacrate destinului tragic al românilor dintre Prut și Nistru, după anexarea acestui teritoriu de către Uniunea Sovietică, în 1940.
La ora 13.30, în blocul expozițional, va fi proiectat filmul documentar „Expedițiile memoriei. Jurnal de bord. Siberia – Irkutsk”, producție a OWH Studio și TVR Iași (producător – Virgil Mărgineanu, regie – Violeta Gorgos). Autorii peliculei prezintă localități unde, în anul 1949, au fost deportați circa 6000 de basarabeni, interviuri cu martorii tragicului eveniment și descendenții victimelor, precum și o istorie a comunității românești (moldovenești) din regiunea Irkutsk (Federația Rusă). Materialele documentare au fost colectate în cadrul proiectului de cercetare „Expedițiile memoriei 2016”, realizat de AO „Pro-Historia”, coordonator științific – Octavian Țâcu, doctor în istorie, conferențiar universitar.
La ora 15.00, va avea loc lansarea monografiei „Deportările din Basarabia 1940-1941, 1944-1956” (ediția a II-a, Chișinău, Editura Lexon, 2017), semnată de Viorica Olaru-Cemîrtan, doctor în istorie (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași). Lucrarea constituie un studiu amplu, realizat pe parcursul mai multor ani, asupra tuturor valurilor de deportări organizate de regimul sovietic în Basarabia. La eveniment vor participa foști deportați, cercetători și personalități ale vieții publice.