1,5 milioane de euro pentru a salva „textele mai puțin rafinate” ale femeilor din Evul Mediu

  • 28 Decembrie 2018 10:44
1,5 milioane de euro pentru a salva „textele mai puțin rafinate” ale femeilor din Evul Mediu

Un profesor universitar din Spania a început să lucreze la un proiect de cinci ani destinat să salveze lucrările unor scriitoare de la periferia gândirii europene și a le conferi recunoașterea care le este refuzată de mai multe secole.

Doamna Carme Font, lector de literatură engleză la Univesitatea Autonomă a Barcelonei, a obținut suma de 1,5 milioane de euro de la Consiliul European de Cercetare pentru a scotoci prin biblioteci, arhive și colecții particulare unde s-ar putea afla scrisori, poeme și reflecții scrise de diverse femei între anii 1500 și 1780.

Obiectivul lui Font nu este în primul rând de a dezgropa autoare necunoscute sau invizibile, ci de a recupera vocile unor persoane ale căror lucrări au fost desconsiderate prin tradiție, fiind etichetate drept "scrieri ale unor femei" excesiv de personale și anecdotice.

"Este vorba de femei fără o educație formală. Au scris texte și epistole populare despre religie și politică. Textele lor sunt mai puțin rafinate și nu sunt opera unor scriitoare celebre, dar pe acestea noi le redescoperim".


Deși multe din femeile pe care le studiază Font au folosit limbajul religios ca modalitate de exprimare, textele lor nu se rezumă doar la Biblie.

În mare parte este vorba despre gânduri despre viață, filosofie și natura sufletului. Luate ca întreg, scrierile lor subminează ideea că în perioada timpurie modernă femeile erau doar indivizi pasivi sau intelectuali marginali.

Font pune lipsa recunoașterii lor doar pe seama sexului lor, accesului limitat la educație și convențiilor sociale și intelectuale.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău