„Youtube”-ul rusesc a căzut complet după „cel mai mare atac cibernetic din istoria sa”, de Ziua Victoriei

  • 10 Mai 2022 13:34
„Youtube”-ul rusesc a căzut complet după „cel mai mare atac cibernetic din istoria sa”, de Ziua Victoriei

Platforma video rusă Rutube, care se dorește un concurent al gigantului american YouTube, era inaccesibilă marți, victimă a „celui mai mare atac cibernetic din istoria sa”, a anunțat compania într-un comunicat, citat de AFP și Agerpres.

„Ne-am confruntat de fapt cu cel mai mare atac cibernetic din istoria RUTUBE”, informează comunicatul publicat pe Telegram, subliniind că restabilirea accesului la platformă „va lua mai mult timp decât estimau inițial inginerii”.

Un ecran negru apărea pe site-ul Rutube.ru marți dimineața, însoțit de un mesaj cu caractere albe:

„Lucrări de mentenanță sunt în curs. Site-ul a fost atacat. În prezent, situația este sub control. Datele utilizatorilor sunt salvate”.

Youtube-ul rusesc este indisponibil de luni

Potrivit Rutube, site-ul este inaccesibil începând de luni, ziua în care Rusia a celebrat cu mare pompă, pe 9 mai, victoria din 1945 asupra nazismului, „denazificarea” fiind una dintre justificările Moscovei pentru invazia sa asupra Ucrainei.

Rutube impută atacul acelorași hackeri care „au atacat constant site-urile unor instituții publice ruse în ultimele două luni”, după declanșarea ofensivei ruse, pe 24 februarie.

Luni, presa ucraineană și observatorii internaționali au relatat, postând fotografii și înregistrări video drept dovadă, despre piratarea unor sisteme de difuzare a canalelor de televiziune ruse MTS, NTV-Plus, Rostelecom și Winx, unde a fost afișat mesajul

„Sângele a mii de ucraineni și a sute de copii ai lor este pe mâinile voastre. Televiziunea și autoritățile mint. Nu războiului”. 

Acte de disidență răzlețe ale jurnaliștilor ruși

Un lung text ce denunța intervenția militară rusă în Ucraina, „sângeroasă și absurdă”, a fost de asemenea publicat luni dimineața de doi jurnaliști ai site-ului de informații Lenta.ru, considerat loial autorităților ruse, înainte de a fi retras rapid.

„Noi căutăm acum un loc de muncă, avocați și poate azil politic”, au subliniat autorii textului, Egor Poliakov și Alexandra Miroșnikova.

În martie, Marina Ovsiannikova, angajată a postului de televiziune Pervîi Kanal, a devenit cunoscută pe plan mondial după ce a intrat în direct în timpul celui mai important jurnal televizat de știri din Rusia cu o pancartă în care critica „operațiunea militară” a Moscovei în Ucraina, denunțând „propaganda” mass-media controlate de putere în favoarea acesteia.

Imaginile cu gestul său au făcut înconjurul lumii, numeroși internauți salutând un act de un „curaj extraordinar”, într-un context de reprimare a tuturor vocilor critice în Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău