„Virusul HIV, creat în laborator”, știrea falsă creată de URSS care refuză să dispară

  • 26 Mai 2023 11:37
„Virusul HIV, creat în laborator”, știrea falsă creată de URSS care refuză să dispară

Discursul public modern purtat în jurul unor virusuri conține, chiar și în zilele noastre, „greaua moștenire” a dezinformării orchestrate de KGB în ceea ce privește HIV/SIDA, scrie descopera.ro.

Dacă ați auzit vreodată ideea potrivit căreia virusul HIV a fost creat într-un laborator al armatei americane, atunci ați fost expuși unui fake news viral, care a fost lansat de Uniunea Sovietică în urmă cu 30 de ani.

În ciuda faptului că ideea este, în prezent, puternic respinsă, ea are în continuare tracțiune în anumite părți ale lumii.

Această situație reprezintă un exemplu care arată cât de bine împământenită este o informație falsă cu privire la o pandemie, potrivit IFLScience.

Ce erau „măsurile active” ale URSS?

Având în vedere faptul că ne aflăm într-o eră dominată de social media și de discursul politic populist, putem trage singuri concluziile privind nivelul de propagare a informațiilor false – cel mai recent exemplu este pandemia de COVID-19.

În timpul Războiului Rece, serviciile secrete ale URSS s-au implicat într-o strategie politică guvernată de „măsuri active”. Aici erau incluse și „știrile false” ale zilelor noastre, care aveau drep scop să provoace confuzie în rândul inamicilor și să creeze haos. Indiscutabil, aceasta a fost una dintre cele mai eficiente și valoroase arme ale Uniunii Sovietice, pe lângă cele nucleare.

Operațiunea Denver a fost, probabil, cea mai sinistră și cea mai de succes „măsură activă” a URSS. Cunoscută și drept „Operațiunea INFEKTION”, a fost gândită pentru a răspândi informația că virusul HIV a fost creat într-un laborator de arme biologice al Statelor Unite ale Americii.

Cum a profitat Uniunea Sovietică de panica din SUA?

Virusul a fost recunoscut oficial în anii 1980, atunci când cazuri bizare de pneumonie și afecțiuni ale pielii începeau să fie înregistrate în rândul homosexualilor din SUA. Teama, panica începeau să crească, în timp ce medicii încercau să înțeleagă originea noii boli și cum poate fi tratată. Acesta a fost momentul în care URSS a profitat de ocazie.

Acum știm că virusul HIV-1 provine de la cimpanzeii din Africa Centrală, însă la acea vreme nu putea fi aflată rapid această informație. Pe 17 iulie 1983, a început campania URSS printr-un articol publicat în ziarul „The Patriot”, din India. Titlul articolului era „SIDA poate invada India: Boala misterioasă provocată de experimentele SUA”.

Teorii similare au fost lansate și recent, în cazul virusului SARS-CoV-2, multe dintre ele fiind crezute de mari comunități de oameni.

„Odată ce ai căzut pradă unor teorii ale conspirației, este foarte probabil să cazi pradă și altor idei false, pentru că teoriile conspirației, în esență, doboară mecanismul de apărare cognitivă împotriva minciunilor”, a spus Warren Singer, specialist în științe politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău