„Versiunea italiană” a noului coronavirus „circula neobservată de câteva săptămâni” în Italia, afirmă cercetători din Milano

  • 29 Februarie 2020 18:33
„Versiunea italiană” a noului coronavirus „circula neobservată de câteva săptămâni” în Italia, afirmă cercetători din Milano

Cercetătorii de la un spital din Milano, în nordul Italiei, au reușit să izoleze „versiunea italiană” a noului coronavirus, care „circula neobservată de câteva săptămâni” în peninsulă, transmite vineri AFP, citându-i pe specialiștii implicați în eforturile de a descoperi sursa epidemiei.

„Epidemia nu este recentă în țară și virusul a circulat neobservat timp de mai multe săptămâni, înainte de primele cazuri confirmate de îmbolnăvire”, a explicat vineri profesorul Massimo Galli, a cărui echipă a izolat tulpina italiană a virusului în doar patru zile. potrivit g4edia.ro.

„Nu este o descoperire incredibilă, ci mai curând normală pentru un laborator ca al nostru”, dar acest lucru „va contribui la cercetările privind dinamica epidemiei în Italia”, la înțelegerea și îngrădirea epidemiei, a adăugat pe postul public Rainews 24 profesorul Galli, directorul spitalului milanez Sacco, specializat în boli infecțioase.

Italia, cu 650 de persoane testate pozitiv, dar numai 303 îmbolnăviri, este țara din Europa cea mai afectată de epidemie.

Echipa de cercetători de la spitalul Sacco, condusă de profesoara de imunologie Claudia Balotta, a lucrat pe eșantioane prelevate de la trei pacienți din așa-zisa „zonă roșie” din jurul localității Codogno din Lombardia (regiunea Milano), spitalizați vineri și sâmbătă.

Codogno, cu 15.000 de locuitori, este considerat locul de unde a pornit epidemia italiană începând cu primul bolnav, așa-zisul pacient 1. Pacientul zero încă nu a fost găsit, dar pacientul 1 este considerat sursa celor două focare existente în Italia, al doilea fiind la Veneția (nord-est), în apropiere de Padova.

Pacientul 1, un angajat în vârstă de 38 de ani al companiei anglo-olandeze Unilever, care a fost internat la 19 februarie, inițial la Codogno și apoi la Pavia, și-a contaminat în mod involuntar soția însărcinată, un prieten, mai mulți obișnuiți ai unui local din Codogno, pe medicii săi, personal sanitar și pacienți de la un spital local și anturajul lor.

În Lombardia sunt concentrate 403 cazuri de contaminare din cele 650 testate pozitiv în această țară, unde Covid-19 a provocat de vinerea trecută 17 morți în rândul persoanelor vârstnice și suferind deja de alte patologii grave.

Profesorul Galli a respins totodată „polemicile inutile” legate de faptul că în Italia ar fi fost efectuate prea multe teste (peste 12.000 de vineri), ceea ce ar explica creșterea exponențială a numărului de cazuri, în majoritate persoane care nu prezintă simptome.

„Creșterea numărului de cazuri pe care o vedem zi de zi nu corespunde cu apariția de noi infecții de azi pe mâine”, a subliniat el, notând că este vorba de contaminări în cea mai mare parte mai vechi ale unor apropiați ai persoanelor deja infectate.

Cercetătorii încearcă să „meargă în amonte aplicând testul tuturor persoanelor care au fost în contact cu pacienți pentru care există o informație clară cu privire la boală”. Este absolut necesar să se ajungă la primele versiuni ale virusului, când a apărut acesta în Italia, „pentru a contribui la limitarea epidemiei și a evita propagarea ei”, a insistat profesorul Galli.

Claudia Ballotta a menționat că „va fi nevoie de câteva săptămâni pentru a stabili data exactă a sosirii acestei tulpini în Italia, fără îndoială când această epidemie se va încheia”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău