„Vânătorii” de meteoriți din China. Fragmentele care costă peste 10 000 de dolari per gram

  • 08 Septembrie 2019 14:56
„Vânătorii” de meteoriți din China. Fragmentele care costă peste 10 000 de dolari per gram

Zhang Bo este unul dintre „vânătorii” de meteoriți din China. E destul de rar să-l vezi fără un detector de metale într-o mână, o hartă în cealaltă și vehiculul off-road parcat lângă. Rezident al orașului Shanghai, vânătorul de meteoriți își trăiește viața cercetând căderile aștrilor și călătorind în jurul lumii pentru fragmente de astfel de rocă venită din ceruri.

Zhang nu este singur, câmpiile și zonele muntoase ale Chinei sunt cercetate des de entuziaștii „vânători de meteoriți”, relatează CNN.

Zhang, în vârsta de 37 de ani, are un succes considerabil în găsirea de astfel de roci, având în vedere că nu are niciun fel de pregătire în domeniu. A început să cerceteze meteoriți după ce a văzut pentru prima oară o minge de foc traversând cerul în sudul Chinei în anul 2009.

În 2012, Zhang și-a început expedițiile în unele dintre cele mai puțin ospitaliere regiuni din Rusia, Frranța, deșertul Sahara sau Xinjiang (teritoriu din vestul îndepărtat al Chinei). „Înarmat” cu un detector de metale, Zhang și-a început căutarea de metale prețioase.

De atunci, Zhang a marcat locurile în care au căzut meteoriți. Acest fapt, spune el, a ajutat autoritățile chineze să descopere cel mai mare câmp de meteoriți al lumii, de o lungime de 425 de kilometri, în Altay, regiunea Xinjiang.

O parte din atracția vânătorii de meteoriți o aduce și simțul aventurii. Pentru a ajunge în astfel de zone îndepărtate e nevoie de planificare și echipament serios. Odată descoperite, emoția găsirii unor obiecte este și ea mare.

Pentru alții, motivația apare în urma unor nevoi mai de bază – banii. După ce o minge de foc a fost văzută traversând Myanmar și Laos în 2018, vânătorii de meteoriții s-au grăbit să ajungă în zonă în speranța că se vor îmbogăți.

Confirmarea că 200 de meteoriți au căzut în apropierea unui mic sat din Menghai, în China, a dus la o goană atât de mare a localnicilor dar și oamenilor din regiunile învecinate încât autoritățile locale au emis comunicate prin care au îndemnat la calm.

La câteva zile după impact, meteoriți falși au fost puși la vânzare pe internet pentru sume de aproximativ 7800 de dolari per gram. Xu Weibiao, expert în meteoriți din Nanjing spune că meteoriții reali se vând și pe mai mult – peste 10 000 de dolari per gram în unele cazuri.

Raritatea meteoritului îi decide valoarea. În afară de cei care cunosc meteoriții și știu să le determine valoarea, majoritatea cumpărătorilor sunt oameni obișnuiți, iar meteoriții lor sunt, probabil, falși”, spune Xu.

Zhang spune, însă, că nu vânează meteoriți pentru bani, ci pentru a contribui la dezvoltarea științei și educației. Călătoriile sale l-a dus de la craterul Barringer în deșertul Arizonei până Rezerva de Meteoriți Henbury din Australia.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău