„Tabla de șah” a propagandei rusești în Republica Moldova, Georgia și Armenia: regi, regine și pioni (Revista presei)

  • 29 Decembrie 2023 10:03
„Tabla de șah” a propagandei rusești în Republica Moldova, Georgia și Armenia: regi, regine și pioni (Revista presei)

Parlamentul a spus „DA” propunerii Maiei Sandu: Referendumul republican va putea fi organizat concomitent cu alegerile prezidențiale, titrează Ziarul Național. Referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale, după ce Parlamentul a modificat astăzi legislația cre vizează procesul electoral. Votul deputaților vine la scurt timp după ce președinta Maia Sandu a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum în 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale, în cadrul căruia cetățenii să se expună vizavi de aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Constituțional sau consultativ? Mihail Popșoi face precizări despre referendumul privind aderarea la UE, scrie Newsmaker. Referendumul republican va putea fi organizat la pachet cu alegerile prezidențiale. Pe 28 decembrie, parlamentarii au votat, în a doua lectură, un proiect de lege privind modificarea Codului electoral. După cum a aflat NewsMaker, autoritățile planifică să organizeze un referendum constituțional, dar nu consultativ. Pentru NewsMaker, vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi, vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat că se planifică desfășurarea unui referendum constituțional, nu consultativ. Întrebat dacă ar fi posibil să vorbim despre o „majoritate absolută” dacă 54% – 55% dintre alegători vor vota pentru aderare, Popșoi și-a exprimat speranța că „acest procent va fi mult mai mare”.

Audienții Institutului Național al Justiției, obligați să prezinte declarația de avere și interese personale. Un proiect de lege care vizează activitatea instituției, votat în lectură finală, anunță ZDG. Referitor la examenul de admitere, se propune introducerea obligativității de a publica pe pagina web a INJ rezultatele fiecărei probe și, ulterior, rezultatul final al examenului. Totodată, termenul de contestare a rezultatelor examenului de admitere va fi majorat de la 48 de ore la două zile lucrătoare.

În anul 2023 Moldova nu a exportat deocamdată niciun kilogram de carne, scrie MoldStreet. În același timp importurile de carne de pasăre și organe comestibile, carne de vită, carne și slănină de porc, în 11 luni ale acestui an s-au rdicat la circa 35.400 de tone. Singurul export a fost efectuat de grupul Sheriff (Șerif) din regiunea transnistreană - care a livrat peste hotare 48 de tone de carne de pasăre. Acesta însă nu poate fi considerat a fi export de producție de carne din Republica Moldova. Mold-Street înceracă să afle de ce Moldova nu poate exporta carne.

Anticorupție scrie despre „Tabla de șah” a propagandei rusești în Republica Moldova, Georgia și Armenia: regi, regine și pioni. Publicația observă că politicienii moldoveni apropiați Kremlinului și-au adaptat mesajele publice în funcție de evoluția evenimentelor din regiune. Dacă la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, figurile de pe tabla de șah a Moscovei la Chișinău inoculau metodic ideea așa-numitei operațiuni militare a lui Vladimir Putin, în ultima perioadă narativul acestora a deviat spre... avantajele economice și sociale pe care le poate asigura o apropiere de Rusia.

Potrivit Anticorupție, schimbarea tactică este generată și de interesul tot mai crescut pentru integrarea europeană, exprimat la unison atât de autorități, cât și de simplii cetățeni. Sondajul realizat de National Democratic Institute (NDI), datele căruia au fost oferite în exclusivitate pentru anticoruptie.md, arată că televiziunile și internetul rămân cele mai populare platforme de diseminare a informației. Respectiv, agenții propagandei ruse nu ezită să le uzeze din plin. Rusia își propagă mesajele în funcție de interes nu doar în Republica Moldova. Georgia și Armenia sunt alte două state rămase cu sechele în urma acțiunilor „separatiștilor”, care au rolul de intermediari în încercarea Kremlinului de a-și extinde și acolo controlul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău