„Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023 a captat întreaga atenție a presei moldovene și se anunță ca un subiect de primă mână în mass-media internațională” (Revista Presei)

  • 02 Iunie 2023 17:11
„Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023 a captat întreaga atenție a presei moldovene și se anunță ca un subiect de primă mână în mass-media internațională” (Revista Presei)

Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023 a captat întreaga atenție a presei moldovene și se anunță ca un subiect de primă mână în mass-media internațională, scrie Vitalie Ciobanu.

După ce marele summit european moldovenii ar trebui să păstreze sentimentul că Europa îi primește la sânul ei și că niciodată nu vor mai fi singuri în fața amenințărilor din Est. Dar să nu se relaxeze: să ceară guvernanților să rămână ferm angajați pe acest drum, conchide Vitalie Ciobanu.

Moldova, cu casa plină de prieteni, titrează DW. Summitul Comunității Politice Europene, găzduit de Republica Moldova, s-a desfășurat  la aproximativ 20 de kilometri de frontiera cu Ucraina, unde este război, iar Primul șef de stat care a pășit pe covorul roșu la Castelul Mimi a fost  președintele ucrainean Zelenski. Publicația remarcă faptul că acesta era vădit emoționat atunci când a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu la castel.

Anticorupție scrie că Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE) a demonstrat coeziunea și hotărârea tuturor de a readuce pacea pe continentul european. Republica Moldova este recunoscătoare pentru sprijinul primit de la membrii comunității europene și aceștia se pot baza pe Moldova ca membru activ în familia europeană, a spus președinta Maia Sandu la încheierea Summit-ului CPE. 

  1. Moldova este ajutată să facă fața DESTABILIZĂRILOR, titrează Ziarul Național. Polonia a trimis la Chișinău șase avioane ,,Hercules" încărcate cu ARME, muniții și echipamente destinate Poliției R. Moldova. La Summitul Comunității Politice Europene, premierul Poloniei a transmis că țara sa va sprijini integrarea R. Moldova în UE printr-o ,,procedură accelerată".

NewsMaker scrie despre concluziile summitului, micșorarea tarifului la gaz și reluarea trimiterilor poștale spre Rusia. Președinta Maia Sandu a fost cea care a făcut bilanțul summitului: «Astăzi, aici, la doar 20 de km de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a readuce pacea în Europa», a spus președinta țării. Președinta și-a exprimat speranța că Europa va deveni mai unită, mai puternică și că pacea mult-așteptată va reveni. La final, Maia Sandu i-a oferit cuvântul premierului Spaniei Pedro Sánchez, întrucât următorul summit al EPC va avea loc anume în Spania, Granada.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău