„Sub nivelul minim necesar pentru nevoile umane": Coreea de Nord, lovită de cea mai gravă criză alimentară de la foametea din anii '90

  • 15 Februarie 2023 09:36
„Sub nivelul minim necesar pentru nevoile umane

Criza alimentară nord-coreeană pare să se fi agravat, a spus miercuri, 15 februarie, Coreea de Sud, iar un ziar a relatat că în Coreea de Nord s-a ajuns până la reducerea rațiilor pentru soldați, măsură care nu s-a mai luat de peste două decenii, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Pracatic, Coreea de Nord a recunoscut grava penurie alimentară , a afirmat ministerul sud-coreean al unificării, făcând referire la un raport al presei de stat nord-coreene din această lună despre planurile pentru o reuniune „urgentă" a partidului de guvernământ privind agricultura.

„Situația sa alimentară pare să se fi deteriorat", a transmis într-o declarație ministerul sud-coreean al unificării, cel care se ocupă de relațiile cu Coreea de Nord.

În ultimele decenii, Coreea de Nord a suferit penurii alimentare grave, inclusiv foamete în anii 1990, deseori în urma unor dezastre naturale, cum ar fi inundații care să distrugă recoltele.

Această izolată națiune se află sub sancțiuni internaționale stricte din cauza programelor sale de arme nucleare și de rachete balistice, iar în ultimii ani comerțul său internațional - și așa limitat - a fost practic sufocat de blocaje autoimpuse, menite să prevină răspândirea COVID-19.

H2: „Sub nivelul minim necesar pentru nevoile umane"

Cotidianul sud-coreean DongA Ilbo a relatat miercuri că în Coreea de Nord au fost reduse rațiile zilnice de hrană pentru soldații săi pentru prima dată după anul 2000. Ministerul Unificării a spus că nu poate confirma informația din articol, dar că, împreună cu alte agenții guvernamentale, monitorizează situația.

Agenția de știri de stat nord-coreeană KCNA a scris pe 6 februarie că Partidul Muncitorilor din Coreea a convocat o reuniune a Comitetului Central al partidului la sfârșitul lunii februarie pentru „sarcina foarte importantă și urgentă de a stabili strategia corectă pentru dezvoltarea agriculturii".

Ministerul Unificării din Sud a subliniat că este rar ca Coreea de Nord să convoace o astfel de reuniune specială.

Luna trecută, grupul de monitorizare american 38 North a declarat că „disponibilitatea alimentelor în Coreea de Nord a scăzut probabil sub nivelul minim necesar pentru nevoile umane", insecuritatea alimentară fiind cea mai gravă de la foametea din anii 1990.

Ministrul sud-coreean al Unificării, Kwon Young-se, a declarat că recentele articole de presă nord-coreene despre fiica liderului Kim Jong Un, care apare la ceremonii de stat, ar putea avea ca scop consolidarea unității și a loialității față de familia conducătoare, în contextul în care problemele umanitare se adâncesc.

„Situația alimentară a Coreei de Nord nu pare foarte bună. Vedem o serie de semne... deși nu pare încă să existe un val de oameni care mor de foame.", a declarat Kwon în fața parlamentului.

Coreea de Nord a cerut ajutorul Agenției ONU pentru alimente (Programul Alimentar Mondial), dar discuțiile nu au progresat din cauza diferendelor privind monitorizarea unui eventual ajutor, a adăugat Kwon.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău