„Ștafeta mondială”. Un meci de fotbal între tineri diagnosticați cu sindromul Down s-a desfășurat la Chișinău, în contextul Jocurilor Olimpice

  • 14 Martie 13:44
„Ștafeta mondială”. Un meci de fotbal între tineri diagnosticați cu sindromul Down s-a desfășurat la Chișinău, în contextul Jocurilor Olimpice

Un meci de fotbal cu participarea unor tineri fotbaliști diagnosticați cu sindromul Down s-a desfășurat astăzi la Clubul Sportiv „Dacia” Buiucani din Chișinău, în contextul Jocurilor Olimpice care vor avea loc în acest an la Paris. Evenimentul întitulat „Ștafeta mondială” a fost organizat de Ambasada Franței din Rep. Moldova, în parteneriat cu clubul de fotbal și Comitetul Național Olimpic și Sportiv, transmite Radio Chișinău.

Evenimentul de organizare a unor meciuri de fotbal cu participarea persoanelor diagnosticate cu sindromul Down este susținut de Ambasada Franței la Chișinău și are loc în contextul Jocurilor Olimpice Paralimpice, care se vor desfășura în luna august la Paris.

Obiectivul este de a promova incluziunea socială și practicarea  sporturilor de către persoanele diagnosticate cu handicap, au declarat organizatorii la inaugurarea primului meci amical de fotbal, în care au jucat mai mulți membri ai Asociației „Sunshine” și voluntari francezi.

Colaborarea Ambasadei franceze cu asociația durează de mai mulți ani. Anul trecut, printr-o finanțare de cinci mii de euro, a fost lansată în premieră o platformă a persoanelor diagnosticate cu Sindromul Down, a declarat ambasadorul Franței în Rep. Moldova, Graham Paul.

„Anul trecut am donat 5 mii de euro asociației „Sunshine” pentru a crea o platformă de comunicare. Și pentru anul acesta, în cadrul pregătirilor pentru Jocurile Olimpice, am considerat că este important de a asocia tineri cu au un handicap, pentru că Jocurile Olimpice vor fi urmate în august de Jocurile Paralimpice, pentru prima dată în Franța, și este o modalitate de a atrage atenția tinerilor diagnosticați cu sindromul Down, sau cum o numim în Franța – Trisomia 21”, a spus Graham Paul.

Incluziunea socială a copiilor cu sindromul Down prin lecții de fotbal este o premieră în Rep. Moldova, a subliniat directorul de dezvoltare strategică de la FC Dacia Buiucani, Ivan Goncearuc.

„Noi avem un proiect de lungă durată împreună cu Ambasada Republicii franceze în Rep. Moldova. Am realizat deja câteva etape ale proiectului, am lansat prima platformă a comunității cu sindromul Down în Rep. Moldova, puteți să o găsiți pe www.sindromuldown.md, plus lecțiile de fotbal. Și evenimentul acesta este unul dintre multe altele prin care încercăm să atragem atenția asupra incluziunii acestor copilași în societate, ceea ce este de fapt cel mai important pentru noi. O astfel de colaborare este o premieră, noi vrem să încercăm să inspirăm pe alți oameni să preia bunele practici”, a precizat Ivan Goncearuc.

Părinții copiilor sunt cei mai fericiți că se integrează în grupuri sociale, spune pentru Radio Chișinău o membră a asociației „Sunshine”.

„Eu mă numesc Elena Ceban, copilul meu se numește Maxim Ceban, are 15 ani, diagnosticat cu Sindromul Down.  Și el este foarte entuziasmat de fotbal, vine aici cu mare, mare plăcere. Îl adoră pe antrenor, avem un antrenor foarte sufletist”.

Cu multă perseverență, se împlinește aproape un an de când antrenorul lotului, Sergiu Straistaru este martor a mai multor victorii:

„Lor le place fotbalul, însă în echipă este un pic mai dificil să înțeleagă toate momentele, dar sunt unele antrenamente unde rămân plăcut surprins cum ei se descurcă. Mi-a atras atenția bucuria lor când marchează golurile, este ceva special. Ei se bucură, se mișcă, comunică, devin mai deschiși. Sunt unii copilași vin și sunt închiși în ei, dar practicând sportul eu văd dorința lor de a comunica cu prietenii, își fac noi prieteni”, a declarat Sergiu Straistaru.

Evenimentul face parte din campania « Terre de jeux 2024 » („Planeta Jocurilor 2024”) la care participă ambasadele Franței din peste 120 de țări și care are ca obiectiv promovarea sportului și a valorilor olimpice cu prilejul organizării Jocurilor Olimpice și a celor Paralimpice din acest an care vor avea loc în iulie și august la Paris.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău