„Situația este extrem de dificilă”. Sistemul energetic ucrainean a fost puternic afectat de atacul masiv al rușilor

  • 26 August 14:57
„Situația este extrem de dificilă”. Sistemul energetic ucrainean a fost puternic afectat de atacul masiv al rușilor

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushenko, a declarat că situația din sistemul energetic este extrem de dificilă, după atacul rusesc cu drone și rachete care a vizat în această dimineață Kievul și mai multe regiuni din Ucraina.

„Dușmanul terorizează, din nou, întreagă Ucraină cu rachete. Obiectivul este sistemul energetic. Dușmanul nu a renunțat la planul de-ai priva pe ucraineni de lumină. Operatorul sistemului de transport a declanșat regimul de întreruperi de urgență a livrărilor de energie electrică”, a scris ministrul responsabil pe rețelele sociale, scrie Digi24.

De asemenea, după atacul lansat de forțele Kremlinului, s-au întregistrat „perturbații” și în sistemul energetic din Republica Moldova, transmite presa de la Chișinău.  Cel puțin șapte explozii s-au auzit luni dimineață deasupra Kievului. Primarul Vitali Kliciko a declarat pentru Reuters că alimentarea cu energie electrică și apă a capitalei ucrainene a fost afectată.

De asemenea, atacuri aeriene au fost semnalate în mai multe regiuni ale Ucrainei de responsabili locali, fiind soldate cu cel puțin trei morți. După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, a atacat sistematic infrastructura energetică a acestei țări.

Forțele ruse s-au concentrat  anul acesta asupra termocentralelor și hidrocentralelor. 80%, respectiv circa o treime dintre acestea au fost distruse, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
15
Fri
17
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău