„Secretul” din țara în care nimeni nu a murit de coronavirus și care revine treptat la normalitate

  • 22 Aprilie 2020 19:19
„Secretul” din țara în care nimeni nu a murit de coronavirus și care revine treptat la normalitate

Insulele Faroe, un mic arhipelag aflat în nordul Oceanului Atlantic, a reușit să gestioneze foarte bine criza. În teritoriul în care trăiesc circa 52 de mii de oameni, s-au efectuat deja 6.270 de teste, ceea ce înseamnă că mai bine de 10% din populație a fost controlată, scrie Digisport.ro.

Pedro Tarancon (35 de ani) este un fotbalist spaniol care din 2016 joacă și trăiește în Faroe. Ibericul, care menționează că viața în insule este ”foarte calmă”, a povestit în presa din țara sa ce se întâmplă în micuțul arhipelag, notează sursa citată.

”Din 20 aprilie, școlile s-au redeschis. Chiar dacă se iau încă multe măsuri de precauție, treptat ne întoarcem la normal. Putem să ne antrenăm împreună, nu separat, dar lucrăm în grupuri mici, de câte cinci jucători.

Trebuie să ne recuperăm, ca să fim pregătiți pentru startul campionatului”, a afirmat Tarancon, pentru Mundo Deportivo.

Pe 9 mai, campionatul din Insulele Faroe se va relua, iar meciurile se vor juca fără spectatori, cu porțile închise. ”Fiecare echipă va avea două vestiare. Jucătorii au obligația să spele pe mâini înainte și la finalul jocului. Nu au voie să scuipe pe teren sau să își sufle nasul. De asemenea, strângerile de mână sunt interzise”, a explicat spaniolul.

Pe deasupra, mingea de joc va fi dezinfectată și fiecare fotbalist trebuie să folosească sticla sa de apă, pe care să nu o împartă cu nimeni.

Niciun mort și 600 de teste pe zi

Până acum, niciun cetățean din Faroe nu a decedat din cauza noului coronavirus. Au fost depistate 185 de cazuri, iar 178 dintre pacienți și-au revenit deja.

Potrivit Euractiv, o singură persoană a avut nevoie de spitalizare. Aceeași sursă subliniază că autoritățile de la Torshavn au capacitatea de a efectua 600 de teste pe zi, pe care le prelucrează în mai puțin de opt ore.

Insulele Faroe a fost atât de pregătită în fața pericolului COVID-19 pentru că a fost afectată, în urmă cu 20 de ani, de o epidemie. La începutul anilor 2000, industria peștelui din Faroe - care însumează 90% dintre exporturile arhipelagului - a fost lovită de o boală virală care cauza anemie în somon (ISAV).

Atunci, oficialii locali au investit în echipamente de testare și laboratoare moderne care să asigure sănătatea locuitorilor.

 

Pandemia de coronavirus a lovit aproape toate colțurile planetei. Pe 22 aprilie, numărul celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 a depășit 2,5 milioane, în timp ce peste 180.000 de persoane au murit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău