„Șcadronul Șondoroirilor” - lansarea la Chișinău a volumului de poezie politică poloneză, tradusă în română

  • 20 Decembrie 2019 10:55
„Șcadronul Șondoroirilor” - lansarea la Chișinău a volumului de poezie politică poloneză, tradusă în română

Lansarea unui volum de poezie politică poloneză, tradusă în română de tânărul poet Teodor Ajder, activist civic, membru al mișcării Occupy Guguță, a avut loc ieri la Teatrul național “Mihai Eminescu” din capitală. Cartea conține poezii ale 40 de autori polonezi și e întitulată sugestiv “Șcadronul Șondoroirilor”. Cu detalii, Alina Rusu.

Tânărul poet Teodor Ajder este stabilit în Polonia, fiind căsătorit cu o poloneză și pentru el mediul poeților din această țară este apropiat. Rămâne totuși un patriot al orașului său, iar aceasta o demonstrează și râvna cu care promovează Mișcarea Occupy Guguță în noua sa patrie. De aici și dorința de a face mai cunoscută publicului de la Chișinău creația poeților polonezi, pentru care tematica politică și socială este una foarte apropiată, menționează Teodor Ajder:

Florilegiul respectiv este un proect colectiv, este un act de protest și de solidaritate cu mișcarea Occupy Guguță” și a izvorât de fapt din această mișcare. Lilia Nenescu, o colegă, mi-a sugerat anul trecut să caut ceva poeți polonezi și să-i traduc în limba română, știind că eu, la un moment dat, scrisesem ceva despre poezia politică poloneză.

Am prezentat și în Polonia situația cafenelei Guguță”, faptul că a fost privatizată ilegal de către grupuri de oligarhi din Moldova. Țin minte foarte bine lucrările maestrului Igor Vieru, care erau pe pereți – sper că nu au fost distruse, pentru acoperirea lor persoanele respective ar trebui să fie pedepsite… Am rugat pe câțiva amici, poeți polonezi, să trimită invitația de a-și propune versurile pentru acest volum. Nu toate textele sunt poate direct politice. Unele sunt scrise și în termeni destul de conservativi. Dar e foarte important faptul că acești poeți au decis să mi le transmită și apariția loc în acest volum este contribuția lor la acest protest poetic”.

Poetul și criticul literar Irina Nechit, moderatoarea unei noi ediții a recitalului de poezie politică, în cadrul căreia a fost lansat volumul,  este de părere că și autorii din Republica Moldova ar trebui să aibă mai mult curaj în abordarea problemelor sociale și politice:

Teodor Ajder a inițiat acest proiect amplu, foarte serios, reunind 40 de poeți din Polonia. Este foarte divers, e spectaculos, textele le descoperim ca o altă formulă de a scrie poezie socială, poezie politică  Însuși acest volum, spune Teodor Ajder, este o formă de protest. Este conceput și grafic foarte ingenios. Ne motivează și pe noi, scriitorii din Basarabia, să avem mai mult curaj când abordăm problemele sociale și cele politice.

Vrem să înglobăm acest volum în seria noastră de recitaluri de poezie politică. Prima noastră serie de recitaluri de acest gen a avut loc la Biblioteca Bogdan Petriceicu-Hașdeu”. Aceste recitaluri se doresc a fi un semnal transmis de scriitorii români din Basarabia către societate că nu noi nu ne resemnăm, nu acceptăm această mascaradă politică, cu totul supărătoare și periculoasă și că nu permitem să fie pusă în pericol limba română”.

Ambasadorul Poloniei la Chișinău Bartlomiej Zdaniuk, prezent la eveniment, a menționat că lansarea volumului manifestă faptul că în societatea noastră este posibilă exprimarea a diverse puncte de vedere.

Au salutat apariția volumului și președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, scriitori, poeți, actori.

 

  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău