„Săptămâna Educației”. Janis Mazeiks: UE salută efortul Republicii Moldova de a se alinia la cele mai bune practici din spațiul european al educației
-
25 Aprilie 12:43
Provocările principale ale sistemului educațional din Rep. Moldova, dar și eventualele soluții, sunt aduse în discuție publică, în cadrul Săptămânii Educației cu genericul „Moldova pentru Educație”, inaugurate astăzi la Chișinău în prezența oficialilor și a responsabililor din domeniu. Subiectul central al discuțiilor vizează rețeaua de școli-model, un proiect național lansat de Ministerul Educației și Cercetării, care prevede renovarea și dotarea a 35 de instituții școlare din Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Această săptămână este dedicată cadrelor didactice, directorilor de instituții de învățământ și pentru prima dată, implică elevii, părinții și mediul de afaceri în dialogul despre educație, a declarat în cadrul evenimentului Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun:
„Astăzi parteneriatul național - Moldova pentru Educație este efortul nostru comun de a apropia comunitatea business din Moldova de sistemul nostru educațional și în special, de a coopta în proiectul rețeaua școlilor model. Săptămâna va culmina cu un eveniment de promovare a profesiei pedagogice în rândul absolvenților de colegiu și liceu, la care așteptăm 3 mii de absolvenți din toată țara duminică, la Arena Chișinău. Facem acest efort pentru că avem toată încrederea că în pofida tuturor provocărilor, putem avea un sistem de educație performant. Avem suficiente motive pentru a fi optimiști și a persevera și aceasta este emoția pe care vreau să o transmit în această săptămână și care stă la baza parteneriatului - Moldova pentru Educație”, a declarat Dan Perciun.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat importanța educației ca soluție pe termen lung pentru provocările actuale din Rep. Moldova. Șeful Legislativului a declarat că educația este esențială pentru contracararea dezinformării, interferenței în procesele democratice și tentativelor de divizare socială și destabilizare:
„Clasamentele internaționale de evaluare a elevilor, ne arată că Moldova încă mai are mult la capitolul calității educației școlare. Moldova are în față provocări serioase de intoxicare cu știri false, de interferență în alegerile democratice, de tentative de divizare socială și destabilizare și doar fiind educați ne vom integra și vom rămâne în lumea civilizată și liberă. Prima sarcină pe care o avem în față este modernizarea și echiparea a 35 de licee din rețeaua școlilor model, anunțată de Minister în luna februarie. Cele 35 de școli model vor oferi copiilor din toată țară, din orice raion, acces la un învățământ de educație care îi va pregăti mai bine la viața de adult. Rețeaua școlilor model cere o investiție semnificativă, pe care țara noastră o poate realiza în acest moment doar cu mobilizarea întregii societăți”, a spus Igor Grosu. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a exprimat sprijinul ferm pentru eforturile Rep. Moldova de a adopta cele mai bune practici din spațiul european al educației.
„UE salută efortul Moldovei de a se alinia la cele mai bune practici din spațiul European al educației. Astăzi acest lucru a devenit și mai important deoarece Moldova își propune să adere la UE. Prin educație aderăm la aceleași valori fundamentele: de libertate, democrație, drepturile omului și pacea”, a precizat Janis Mazeiks.
Amintim că 35 de scoli din Rep. Moldova vor trece printr-un amplu proces de transformare, în cadrul proiectului „Rețeaua școlilor-model”, care le va permite să beneficieze de investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii prin dotări de tehnică și echipamente, dar și pentru perfecționarea metodelor de predare și învățare.
„Săptămâna educației” în Moldova este susținută de Banca Mondială, USAID, UNICEF, UNDP, UNFPA, Uniunea Europeană, Ambasada Statelor Unite ale Americii.