Anatol Petrencu: "Rușii de azi nu recunosc evenimentele din 1939 – 1941, de parcă n-a existat războiul cu Finlanda, răpirea Basarabiei, nordului Bucovinei, ținutului Herța"

  • 17 Septembrie 2019 14:28
Anatol Petrencu:

O masă rotundă cu genericul „80 de ani de la izbucnirea celui de-al II Război Mondial. Destine paralele – interpretări diferite” a fost organizată astăzi de Ambasada Republicii Polone la Chișinău, Muzeul Național de Istorie și Universitatea de Stat din Moldova. La scurt timp după năvălirea Germaniei naziste asupra Poloniei, pe 1 septembrie 1939, pe 17 septembrie și Uniunea Sovietică atacă această țară, relatează Radio Chișinău.

Atacul Uniunii Sovietice asupra Poloniei are loc la scurt timp după invazia Germaniei, în 1939, amintește istoricul Anatol Petrencu. Acest eveniment, ca și alte agresiuni, între care și raptul Basarabiei, sunt trecute și azi cu vederea de către  oficialitățile de la Moscova:

"De la 1 septembrie, până la 17 septembrie, armata poloneză încerca să facă față invaziei germane și în acest moment a atact și Uniunea Sovietică, în bună înțelegere cu Germania. Ceea ce ne interesează în mod special, cum se interpretează astăzi evenimentele de acum 80 de ani de către istoricii corecți. Sumar vorbind, vreau să spun că rușii de azi nu recunosc evenimentele din 1939 – 1941, de parcă nici nu ar fi existat. De parcă nu au existat aceste rapturi teritoriale, n-a existat războiul cu Finlanda, n-a existat răpirea Basarabiei, nordului Bucovinei, ținutului Herța", a spus Anatol Petrencu.

Istoricul Anatol Petrencu susține că a existat o înțelegere între cele două țări agresoare, fiind atestate și mărturii documentare, care demonstrează ajutorul pe care sovieticii îl acordau nemților în timpul bombardamentelor, oferindu-le spre exemplu stația de radio de la Minsc.

Excelența sa Ambasadorul Poloniei, Bartolomei Zdanyuc, profesor la Universitatea din Varșovia, vorbește despre contrastul izbitor între atitudinea Germaniei, care își recunoaște vina, și Rusia, succesoarea Uniunii Sovietice, care se consideră o țară eliberatoare. Bartolomei Zdanyuc susține că pentru poporul său  adevărata  eliberare a survenit abia după 1989:

"Astăzi dimineața, în ziarul Komsomoliskaia Pravda de la Moscova, a fost publicat un articol, în care se explică că de fapt în 1939 Uniunea Sovietică era victimă, că de fapt Polonia a invadat Uniunea Sovietică și nu invers. Pe 1 septembrie am marcat cei 80 de ani de la atacul german asupra Poloniei a venit președintele Republicii Federale Germane și și-a cerut scuze pentru totul ce s-a întâmplat. Tot timpul se vorbește de o eliberare. Da, au fost dați afară nemții. Dar a venit NKVD-ul și toți care aveau alte puncte de vedere erau întemnițați, deportați, exterminați. Și a fost impus un sistem cu politicieni antrenații la Moscova", a spus Bartolomei Zdanyuc.

Polonia a fost împărțită în 1939 între Germania nazistă și USRR, potrivit pactului Ribbentropp-Molotov, semnat la 23 august în același an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău