„Russia today” nu va putea înregistra marca ”SPUTNIK” în Moldova. Decizia CA Chișinău

  • 21 Septembrie 2022 16:00
„Russia today” nu va putea înregistra marca ”SPUTNIK” în Moldova. Decizia CA Chișinău

Agenția informațională internațională ”Russia today” nu va putea înregistra marca ”SPUTNIK” pe teritoriul Republicii Moldova. O asemenea decizie a fost luată de Curtea de Apel Chișinău care a casat o hotărâre a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, prin care acest se permitea înregistrarea mărcii. Decizia instanței de apel poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Obiectul speței l-a constituit o hotărâre a Comisiei de Contestații a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) din 19.12.2017, în partea în care a fost menținută o Decizie din 06.04.2017 a Direcției mărci și design industrial. Prin Decizia din 06.04.2017 s-a respins cererea de înregistrare a mărcii verbale ”SPUTNIK”, pentru totalitatea produselor și serviciilor revendicate din clasele 9 (adică suporturi și medii de păstrare și reproducere a informației, sunetului, imaginii, publicații electronice descărcabile ) și 38 (în primul rînd agenții de presă de știri, televiziune, radio, forumuri de discuții pe internet) , conform Clasificatorului Internațional de Produse și Servicii. Totodată, ”Rusia today” a solicitat obligarea emiterii deciziei de protejare a mărcii verbale ”SPUTNIK” pentru totalitatea produselor și serviciilor revendicate din clasele 9 și 38.

Cererea privind înregistrarea mărcii verbale ”SPUTNIK” fusese respinsă  pe motiv că ”desemnarea "SPUTNIK” nu este distinctivă și nu poate fi folosită pentru a desemna produsele și serviciile solicitate, deoarece induce în eroare consumatorii cu privire la natura produselor sau a serviciilor. Autoritățile au menționat printre altele că desemnarea ”SPUTNIK” este una fantezistă (ci nu descriptivă!), iar marca este compusă exclusiv dintr-un semn lipsit de caracter distinctiv ”SPUTNIK” (în traducere din limba rusă „SATELIT”), care ar putea servi în comerț pentru a desemna tipul unor servicii solicitate, iar pentru celelalte ar putea induce consumatorul în eroare (art. 7 alin. (1) lit. b), lit. c), lit. g) din Legea privind protecția mărcilor (Legea nr. 38/2008).

De cealaltă parte, reclamantul a prezentat în instanță dovezi precum că marca verbală "SPUTNIK" se utilizează intensiv pe teritoriul Republicii Moldova din anul 2014 prin crearea site-ului de știri sputnik.md și postului de radio SPUTNIK, fiind o sursă citată de alte instituții de presă.

În iulie 2021, prima instanță a admis acțiunea de contencios administrativ depusă de ”Russia today” împotriva AGEPI și a anulat ca ilegală hotărârea Comisiei de Contestații a AGEPI în partea în care nu au fost acceptate revendicările contestatarului, și anume – protecția mărcii solicitate pentru totalitatea produselor și serviciilor din clasele 9 și 38, conform Clasificatorului internațional de produse și servicii. Judecătorii au obligat AGEPIsă emită actul administrativ privind acordarea protecției mărcii verbale  ”SPUTNIK” pentru totalitatea serviciilor și produselor revendicate din clasele 9 și 38. De asemenea, a fost admisă parțial cererea de compensare a cheltuielilor de judecată și s-a încasat din contul AGEPI în beneficiul ”Russia today” suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli de asistență juridică.

În august 2021, AGEPI a contestat cu apel decizia instanței de fond. Acțiunea a fost admisă, iar judecătorii de la apel au indicat că prima instanță, prin interpretarea eronată a normelor de drept material și aprecierea greșită a circumstanțelor de fapt, neîntemeiat a decis admiterea cererii de chemare în judecată depusă de către ”Russia today”.

Judecătorii de la apel au subliniat că utilizarea semnului ”SPUTNIK”, începând cu anul 2014, pentru pentru anumite agenții de presă și știri, precum și citarea sursei "Sputnik Moldova” în mass-media din din țară și de peste hotare sau înregistrarea numelui de domen www.sputnik.md ( valabil până la 09.07.2018) nu sunt suficiente pentru a declara că marca revendicată a dobândit caracter distinctiv, drept urmare folosirii acesteia pe teritoriul Republicii Moldova și în raport cu toate produsele și serviciile revendicate în cerere din clasele 09, 38. Potrivit magistraților, prezentarea unor astfel de materiale, precum și aplicarea art. 7 alin. (2) invocate de contestatar, este imposibilă în cazul dat, deoarece acesta nu exclude motivul absolut de refuz al semnului examinat, în temeiul art. 7 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 38/2008.

Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată acțiunea înaintată de ”Russia today”, însă decizia este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău