„Rondul de noapte” al lui Rembrandt, expus integral după 300 de ani la Amsterdam

  • 24 Iunie 2021 13:47
„Rondul de noapte” al lui Rembrandt, expus integral după 300 de ani la Amsterdam

După 300 de ani tabloul „Rondul de noapte” al lui Rembrandt a fost expus în întregime la Rijksmuseum din Amsterdam după ce a fost restaurat cu ajutorul inteligenței artificiale, relatează The Guardian și News.ro.

Creat în 1642 de maestrul olandez, uriașul tablou a fost tăiat în 1715 pentru a avea loc între două uși la primăria din Amsterdam. Rijksmuseum a adăugat scenele lipsă dintr-o copie anterioară mai mică a originalului. A fost folosită inteligența artificială (AI) pentru simula stilul lui Rembrandt.

„'Rondul de noapte', așa cum este expus la Rijksmuseum, este întipărit în memoria noastră colectivă. Mulțumită acestei reconstrucții, putem vedea acum că, așa cum a fost pictată de Rembrandt, compoziția este chiar mai dinamică”, a spus directorul muzeului, Taco Dibbits, potrivit BBC, notează sursa citată

„Este minunat să putem vedea acum cu ochii noștri 'Rondul de noapte' așa cum Rembrandt a intenționat să fie văzut”, a adăugat acesta.

Această pictură este considerată cea mai ambițioasă lucrare a artistului, ea fiind comandată de primarul și liderul gărzii civile din Amsterdam, Frans Banninck Cocq, care a dorit un portret de grup al companiei sale.

Înainte de restaurare, tabloul avea aproximativ 4 metri înălțime și 4,5 metri lățime și cântărea 337 de kilograme. Faimos pentru dimensiunile lui, el este apreciat pentru dramatismul dat de lumină și mișcare.

În 1975, un bărbat a reușit să treacă de un paznic al muzeului și l-a sfâșiat cu un cuțit, spunând martorilor că a făcut asta „pentru Dumnezeu”.

Tabloul a mai fost atacat cu cuțitul în 1911 și stropit cu o substanță chimică în 1990, dar a suferit daune minore de ambele dăți, fiind reparat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău