„România mea” – expoziția Valentinei Brâncoveanu, vernisată la Biblioteca Națională cu ocazia marcării Zilei Naționale a României

  • 28 Noiembrie 2023 17:44
„România mea” – expoziția Valentinei Brâncoveanu, vernisată la Biblioteca Națională cu ocazia marcării Zilei Naționale a României

Expoziția „România mea” a artistei Valentina Brâncoveanu a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională, în contextul marcării, la 1 decembrie, a Marii Unirii și a Zilei Naționale a României, informează Radio Chișinău.

Expoziția, care este și cu vânzare, cuprinde 60 de lucrări ce reprezintă mai multe locuri cunoscute din România, tablouri realizate de Valentina Brâncoveanu  după anii 90, după ce s-a deschis hotarul de la Prut. Prin operele sale, artista amintește cât de frumoasă este natura României și de locurile simbol din cultura românească, precum Bojdeuca lui Ion Creangă, Teiul lui Mihai Eminescu, Sanatoriul „Caritatea” din București, unde s-a stins din viață poetul Mihai Eminescu, Casa președintelui Sfatului Țării, Ion Inculeț, din București, Casele străbunilor din Câmpulung Moldovenesc, Munții Maramureșului și Vatra Dornei, Lacul cu nuferi, Casa memorială Mihai Eminescu, Bisericuța familiei Eminovici, Clubul „Junimea” din Iași a declarat, pentru Radio Chișinău, Ana Plămădeală, specialista în comunicare a Bibliotecii Naționale.

„Această expoziție cuprinde 60 de lucrări artistice, toate fiind realizate pe teritoriul României după 1991. Cum spunea și doamna Brâncoveanu, marea bucuriei a vieții ei, care din copilărie asculta Radio Iași sau Radio București, în casa părintească, atunci când s-au deschis hotarele, avea o sete mare de a picta și cum se afla în acele locuri pensula era plină de inspirație”, a declarat aceasta.

În timpul pregătirilor expoziției „România Mea”, artista Valentina Brâncoveanu a suferit un accident grav și se află în spital, unde a fost operată, ne-a spus Ana Plămădeală.

„Vrem să mai facem un mic anunț, pentru că doamna Valentina Brâncoveanu printr-o perioadă mai puțin plăcută, starea ei de sănătate și să anunțăm public că această expoziție este cu vânzare. Cei care doresc să achiziționeze o operă semnată de Valentina Brâncoveanu, fie se adresează nouă, cei de la Biblioteca Națională sau vă putem da contactele fiicei sau soțului doamnei Valentina Brâncoveanu, și ar accepta”, a mai menționat Ana Plămădeală.

Expoziția „România mea” va fi deschisă până la 28 februarie 2024.

Valentina Brâncoveanu s-a născut la 24 octombrie 1950 în orașul Chișinău. În 1971 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din capitală. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (din 1985). A avut mai multe expoziții în țară și peste hotare. O parte din lucrările pictoriței se află în colecțiile Muzeului Național de Arte Plastice din Chișinău, în Muzeele de Artă din Klaipeda (Lituania), precum și în colecții particulare din Moldova, România, Bulgaria, Franța, SUA, Israel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău