„Rolul lecturii este important în formarea gândirii critice și a cititorului de mâine”

  • 14 Februarie 2023 14:47
„Rolul lecturii este important în formarea gândirii critice și a cititorului de mâine”

Rolul lecturii este important în formarea gândirii critice și a cititorului de mâine, cartea nu va dispărea de pe rafturi atâta timp cât tânăra generație va face diferența între lectură de calitate și importanța acesteia pentru un nivel de trai mai bun, au declarat oficiali în contextul Zilei Naționale a Lecturii, sărbătorită în premieră în acest an în R. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Una din prioritățile Ministerului Culturii este de a promova lectura de calitate în toate regiunile din Rep. Moldova, a declarat pentru Radio Chișinău secretarul de stat din cadrul Ministerului Andrei Chistol:

„O mai bună sincronizare între Guvern, Parlament, Președinție și Autoritățile Publice locale pe programul de stimulare a lecturii este un program destul de important, și cred eu că această zi națională este să arătăm că prin lectură putem construi prezentul, viitorul și putem avea o societate mult mai democratică și mai prosperă”, aspus Chistol.

Formarea gândirii critice poate fi cultivată prin crearea produselor media de calitate, difuzarea emisiunilor de cultură care ar promova scriitori de valoare, a subliniat pentru Radio Chișinău, jurnalistul și publicistul Val Butnaru:

„Cred că fără un plan națională, fără o idee venită de la Ministerul Culturii să mișcăm lucrurile. E nevoie de un proiect la care să participe orice televiziune dorește, să facă o emisiune de calitate, și în felul acesta dacă vom avea emisiuni de cultură, și vom vorbi zilnic despre carte, putem spera la o modificare de situație”, a menționat Butnaru.

Lectura este un spațiu al libertății, a declarat vice-președintele Uniunii Scriitorilor din Rep. Moldova, Ivan Pilchin:

„Ceea ce trebuie să promovăm de fapt este că lectura este un spațiu al libertății, a gândirii critice, a speranței și a rațiunii totodată”, a spus Pilchin.

Ziua națională a lecturii este marcată pentru prima dată în R. Moldova, în acest an pe 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Pe 14 februarie 2023, se împlinesc 88 de ani de la nașterea poetului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău