„Riscă să sufere daune ireversibile”. UNESCO recomandă ca Veneția să fie adăugată pe lista siturilor aflate în pericol

  • 01 August 2023 09:40
„Riscă să sufere daune ireversibile”. UNESCO recomandă ca Veneția să fie adăugată pe lista siturilor aflate în pericol

Veneția ar trebui să fie adăugată pe o listă a siturilor din Patrimoniul Mondial aflate în pericol, a declarat agenția culturală a ONU. De asemenea, UNESCO monitorizează Marea Barieră de Corali din Australia, transmite BBC, citat de Digi24.ro.

Potrivit unui raport al UNESCO, emblematicul oraș italian riscă să sufere daune „ireversibile” din cauza turismului copleșitor, a dezvoltării excesive și a creșterii nivelului mării din cauza schimbărilor climatice.

Agenția își propune să încurajeze o mai bună conservare a sitului pentru viitor. Un purtător de cuvânt al municipalității din Veneția a declarat că va „citi cu atenție” propunerea. Acesta a adăugat că reprezentanții municipalității vor discuta apoi cu guvernul italian.

Veneția este cunoscută sub numele de „La Serenissima”, care se traduce prin „foarte senină” - dar această poreclă nu se mai potrivește.

Raportul UNESCO acuză autoritățile italiene de „lipsă de viziune strategică” pentru a rezolva problemele cu care se confruntă unul dintre cele mai pitorești orașe din Italia.

În plus, aproximativ 28 de milioane de turiști vizitează Veneția în fiecare an. Acest lucru duce la tot mai multe proiecte de expansiune urbană, care, la rândul lor, dăunează orașului, potrivit UNESCO.

Printre altele, UNESCO consideră că clădirile înalte pot „avea un impact vizual negativ semnificativ” asupra orașului și că acestea ar trebui construite departe de centrul orașului. Veneția este considerată o bijuterie de necontestat de către italieni.

Pe lângă faptul că i s-a dat o poreclă pentru seninătatea sa, este cunoscută, la rândul său, ca „orașul iubirii”, „la domitante” (dominanta) și „regina Adriaticii”.

UNESCO enumeră 55 de situri ale Patrimoniului Mondial la nivel global ca fiind „în pericol”, iar alte 204 sunt monitorizate în mod activ de către agenție din cauza amenințărilor cu care se confruntă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău