„Revenirea Basarabiei în spațiul juridic românesc”, conferința ce pune în discuție, răspicat și curajos, trecutul istoric

  • 22 Martie 2018 15:24
„Revenirea Basarabiei în spațiul juridic românesc”, conferința ce pune în discuție, răspicat și curajos, trecutul istoric

O conferință științifică cu genericul „Revenirea Basarabiei în spațiul juridic românesc” are loc la Academia de Științe a Moldovei. La evenimentul dedicat împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România participă zeci de profesori și doctori în drept, de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv de la Universități din București, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Timișoara. „Deznaționalizarea spațiului juridic basarabean sub dominația țaristă”, „Contribuția basarabeană la unificarea legislativă și dezvoltarea doctrinei juridice românești interbelice”, „Necesitatea unificării dreptului civil după unire”, „Unificarea dreptului penal din Basarabia cu cel din Vechiul Regat” sunt doar câteva dintre temele și comunicările prezentate în cele două zile ale conferinței.

Revenirea Basarabiei în spațiul juridic românesc a fost un proces etapizat și de lungă durată, extinderea legislației românești în stânga Prutului fiind completă abia în 1928, afirmă profesorul Flavius Antoniu Baias, decan al Facultării de Drept al Universității din București.

„Revenirea a durat foarte mult. Într-un studiu publicat în 1927, Andrei Rădulescu deplângea acest lucru. Prima dată a fost adoptată legislația penală, în 1919, după care legislația comercială. În 1920, parțial s-a extins aici Codul Civil, Cartea despre persoane și familie, Constituția în 1923. Extinderea completă a legislației românești în Basarabia a avut loc abia în 1928.”

Printre participanții la această conferință se află și Nicolae Volonciu, în vârstă de 91 de ani, profesor de Drept a Universitatea din București. Este cel mai în vârstă profesor activ din România. A revenit în stânga Prutului după aproape 70 de ani. Nicolae Volonciu califică acest eveniment ca fiind unul curajos în care la Chișinău se spun răspicat, în premieră, anumite probleme.

„Revenirea Basarabiei în spațiul juridic românesc”, conferința ce pune în discuție, răspicat și curajos, trecutul istoric

„E o conferință cu niște lucruri spuse mai deschis și spuse pe înțelesul tuturor. Ne întoarcem undeva unde am mai fost. Chiar dacă sunt niște hotare vremelnice între noi, și suntem încă două țări, nimeni nu opreșete ca o legislație dintr-o țară să se aplice și în alta. Ar mai fi nevoie de încă câțiva pași politici pentru că până acum dăm numau noi din gură dar vrem să vedem și rezultatele.”

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță despre importanța acțiunilor culturale și științifice care au loc cu ocazia Centenarului:

„Suntem în Săptămâna Mare a aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918. AU loc și alte evenimente culturale și științifice. Ne dorim astfel să contribuim cu toții la o cunoaștere mai bună a istoriei a acelor evenimente, pentru că numai printr-o cunoaștere profundă și corectă a istoriei vom înțelege mai bine cine suntem noi cu adevărat.”

Până acum nu s-a pus în discuție armonizarea cadrului juridic actual al celor două state românești. Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, unificarea legislației va fi un proces mai mult decât posibil, sunt de părere unii participanți la eveniment.

Autor: Ina Guțu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău