„Rețeta” perfectă pentru o șosea fără crăpături: ciuperci și beton

  • 04 Februarie 2018 17:05
„Rețeta” perfectă pentru o șosea fără crăpături: ciuperci și beton

Un nou tip de beton ce se ''vindecă'' singur a fost proiectat de cercetătorii universităților Binghamton și New York. Acesta poate ajuta la repararea permanentă a crăpăturilor din asfalt.

Congrui Jin, profesor în inginerie mecanică la Universitatea Binghamton, a cercetat betonul și a descoperit că problema se află în cele mai mici crăpături din asfalt. ''Fără a fi tratate corespunzător, crăpăturile tind să se dezvolte și să necesite reparații costisitoare,'' a declarat Jin. 

Conform Science Daily, aceste crăpături pot provoca probleme mari la nivelul infrastructurii. Pentru a rezolva această problemă din momentele incipiente, Jin și profesorul Guangwen Zhou au descoperit că un tip de ciupercă, denumit Trichoderma reesei, ar putea fi soluțiaAtunci când ciuperca este amestecată cu betonul, inițial este inactivă, până când apare prima crăpătură. ''Sporii ciupercii împreună cu nutrienții sunt amplasați în procesul de combinare a betonului. Atunci când apar crăpăturile, apa și oxigenul duc la germinarea sporilor și eliberarea carbonatului de calciu care ajută la vindecarea crăpăturii,'' explică Jin. 

Cercetarea se află încă în faza de testare, cea mai mare problemă fiind rata de supraviețuire a sporilor în condițiile precare din interiorul betonului. 

Sursa: Descopera

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău