„Republica Moldova – Ucraina: 30 de ani de relații diplomatice”, expoziție la BNRM

  • 12 Aprilie 2022 11:22
„Republica Moldova – Ucraina: 30 de ani de relații diplomatice”, expoziție la BNRM

O expoziție prilejuită de consemnarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Ucraina a fost inaugurată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, transmite IPN.

Expoziția vine să promoveze relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina în cei 30 de ani de Independență, să familiarizeze vizitatorii și utilizatorii bibliotecii cu documente recepționate cu titlu de donație din partea Bibliotecii Naționale Științifice din Odesa și Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, dar și din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Sunt expuse peste 130 de documente care reflectă istoria, patrimoniul ucrainean, folclorul, limba, legăturile etnoculturale moldo-ucrainene, colaborarea regională și relațiile de bună vecinătate între Republica Moldova și Ucraina. E vorba de monografii, dicționare, albume, ediții periodice.

Expoziția este structurată în mai multe compartimente: Ucraina –  identitate națională,     personalități din istoria Ucrainei, destinul Ucrainei contemporane, cooperare pe dimensiunea integrării europene, procesul de asociere cu UE, patrimoniul ucrainean, Kiev – centru educațional și cultural, atracții turistice, cultura și arta ucraineană, relații etnoculturale moldo-ucrainene.

Expoziția este deschisă publicului până la 12 mai, în blocul central al Bibliotecii Naționale, str. 31 August 1989, 78 A, etajul I, spațiul expozițional.

În 1992 Republica Moldova și Ucraina semnează Protocolul cu privire la stabilirea relațiilor diplomatice, protocol ce a intrat în vigoare în același an. Tot în 1992 este semnat Tratatul de bună vecinătate, prietenie și colaborare între Republica Moldova și Ucraina, care pune bazele cooperării dintre cele două state independente.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău