'Reprimarea sistematică' își urmează cursul în Belarus, acuză Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului

  • 25 Februarie 2021 18:40
'Reprimarea sistematică' își urmează cursul în Belarus, acuză Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului

"Reprimarea sistematică continuă" în Belarus, a denunțat joi Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet, care se îngrijorează în special în privința planurilor de a înăspri pedepsele împotriva manifestanților pașnici, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Sunt îngrijorată de faptul că jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului sunt din ce în ce mai vizați, atât pe plan instituțional, cât și individual", a declarat Michelle Bachelet într-un mesaj video înregistrat către Consiliul ONU pentru drepturile omului.

Ea a reamintit că, chiar săptămâna trecută, forțele de ordine au efectuat percheziții care au vizat jurnaliști, apărători ai drepturilor omului, precum și unele dintre organizațiile lor, invocând anchete penale pentru "dezordine în masă".

Pe 9 februarie, "246 de persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea din motive politice", a adăugat Bachelet.

Regimul președintelui Aleksandr Lukașenko reprimă de anul trecut o mișcare de contestare istorică declanșată de realegerea controversată în august a șefului de stat care se află în fruntea Belarus din 1994.

"Este crucial pentru viitorul țării să se consolideze respectarea drepturilor omului și să existe un spațiu de exprimare civică cât mai larg posibil", a mai estimat Michelle Bachellet, cerând eliberarea tuturor manifestanților politici și o anchetă serioasă asupra acuzațiilor de încălcări ale drepturilor omului, pentru a-i putea judeca pe vinovați.

Ea a cerut, de asemenea, "o oprire imediată" a tacticilor de hărțuire și intimidare a societății civile și a jurnaliștilor de către poliție.

Raportul prezentat de serviciile Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului recomandă reforme legislative pentru a asigura "procese echitabile, cu reguli și independența justiției".

Recomandări care probabil vor rămâne literă moartă, comentează AFP. Regimul, care s-a confruntat cu manifestări la care au participat zeci de mii de oameni, a redus în mare parte protestele la tăcere prin arestări masive marcate de violențe polițienești, în timp ce mărturii concordante fac referire la utilizarea torturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău