„Registrul vitivinicol” a intrat în gestiunea Oficiului Național al Viei și Vinului

  • 08 Mai 2019 13:15
„Registrul vitivinicol” a intrat în gestiunea Oficiului Național al Viei și Vinului

„Registrul vitivinicol” (RVV) a intrat în gestiunea Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV). Acesta a fost elaborat în perioada 2014 – 2019, iar valoarea proiectului se ridică la un milion de dolari, transmite MOLDPRES.

„Registrul vitivinicol”- rvv.gov.md, conține informații detaliate despre toți producătorii de struguri și vin din țara noastră. Această bază de date cu informații complexe este necesară pentru elaborarea de politici de dezvoltare durabilă și pentru administrarea eficientă a sectorului vitivinicol. 

Astfel, rvv.gov.md va furniza informații despre statisticile din domeniul vitivinicol și detalii relevante despre unitățile vitivinicole și plantațiile viticole înregistrate, în funcție de destinație, soi, suprafață și localitate. Caracterul public al informațiilor va permite agenților economici să cunoască situația reală privind suprafețele de viță-de-vie, fapt ce îi va ajuta să își planifice eficient potențialul de producere.

Transmiterea RVV în gestiunea ONVV a fost marcată printr-un eveniment desfășurat ieri la o vinărie din țara noastră. În cadrul acestuia, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca, a declarat că prima etapă a implementării RVV s-a încheiat, iar acum avem un sistem informațional complet funcțional, ce conține multe detalii importante pentru sectorul vitivinicol.

Gheorghe Arpentin, directorul ONVV, a afirmat că Registrul reprezintă unica sursă oficială de informații cu privire la unitățile vinicole, parcelele viticole cu suprafața mai mare de 0,15 ha și evidența produselor vitivinicole.

Elaborarea „Registrului vitivinicol” din Republica Moldova a fost susținută de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, acesta fiind implementat de Institutul Central pentru Supraveghere și Testare în Agricultură din Republica Cehă. 

Înscrierea viticultorilor și vinificatorilor în RVV este obligatorie, excepție făcând agricultorii care utilizează strugurii doar pentru consum propriu. Cei care nu se vor înscrie în „Registrul vitivinicol” riscă sancțiuni administrative, interdicție la obținerea oricărui tip de subvenții din partea statului și chiar interdicție la comercializarea strugurilor destinați fabricării vinurilor.

În prezent, în „Registrul vitivinicol” (RVV) sunt înregistrate 41 mii de hectare de viță-de-vie, parcele viticole de producție-marfă cu soiuri de struguri pentru vin și de masă și 230 unități vitivinicole.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău