„Războiul monumentelor”, volum cu documente și arhive de pe ambele maluri ale Prutului, a fost lansat la Biblioteca Națională a Republicii Moldova
-
21 Februarie 14:04
Restabilirea memoriei eroilor căzuți în cele două războaie mondiale și păstrarea lor în amintire este o datorie a continuității neamului, au declarat astăzi istorici la lansarea volumului „Războiul monumentelor”, scrisă și documentată de Iulian Rusanovschi, transmite Radio Chișinău.
Volumul cuprinde peste 30 mii de documente din arhive de pe ambele maluri ale Prutului, a declarat pentru Radio Chișinău autorul cărții, Iulian Rusanovschi, membru fondator al Asociației „Monumentum”
„Atunci când noi restabileam monumentele ne confruntam cu lipsa de informație privind identitatea eroilor care urmau să fie scriși pe un monument sau altul, și ne-am propus ca să adunăm peste 30 mii de documente din arhivă, atât din arhivele militare de la București, cât și din arhivele naționale de la Chișinău, dar și din alte lucrări de specialitate care au fost realizate de istorici de profesie. Cartea, în fond, este un document, care să servească informații de restabilirea monumentelor militare, și anume a eroilor care urmează a fi scriși pe aceste monumente, iar pe de altă parte – pentru cercetătorii interesați de cele două războaie mondiale”, a declarat Iulian Rusanovschi.
Preotul Viorel Cojocaru a subliniat că jertfa martirilor nu trebuie dată uitării de tânăra generație.
„Despre jertfa și viața eroilor care și-au dat-o pentru apărarea țării, a neamului și a Bisericii, se pomenește tocmai la Bohodul mare. Noi pomenim pe toți eroii, toți luptătorii, care au căzut în lagăre, închisori și deportări pentru demnitatea și libertatea poporului românesc. Ne dorim ca reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Basarabia și credincioșii lor, să nu dăm uitării jertfa lor și să o readucem prin încurajarea și cultivării acestei demnități în rândul tinerii generații”, a precizat Viorel Cojocaru.
După anii 94, restaurarea monumentelor istorice în onoarea eroilor români a fost oprită în Rep. Moldova și reluată abia acum câțiva ani, a declarat istoricul Alexandru Arsene.
„În 1991, după adoptarea Declarației de Independență, am început demolarea impuselor monumente acelor care ucideau oameni și revenirea la adevăratele valori prin nume. Dar, după 94, lucrurile s-au conservat. Au uitat pentru că au revenit în prim-plan alte interese meschine, obscure, și rezultatul lor au fost antinațional și anti istorie”, a spus Alexandru Arsene.
Volumul „Războiul monumentelor” este finanțat de către Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova din cadrul Guvernului României. Această lucrare este imporantă pentru colectarea documentelor și păstrarea datelor despre eroi în memoria colectivă , a subliniat secretarul de stat al Departamentului, Adrian Dupu.
„Este foarte important să știm să respectăm trecutul și pe oamenii care au luptat pentru ca noi astăzi să avem și această posibilitate de a ne bucura de democrație, de libertate, să ne putem promova cultura, să ne păstrăm tradițiile. Și cred că este foarte greu să avem toate aceste lucruri dacă nu ne cunoaștem trecutul, și dacă nu știm să apreciem ceea ce au făcut înaintașii noștri”, a declarat Adrian Dupu.
Până în prezent, Asociația „Monumentum” a restabilit peste 60 de monumente, iar în prezent se lucrează la monumentul Reginei Maria, care urmează a fi inaugurat în cursul acestui an.