​Rata inflației din Rusia a urcat la 16,7% în martie, cel mai ridicat nivel din 2015

  • 08 Aprilie 2022 20:00
​Rata inflației din Rusia a urcat la 16,7% în martie, cel mai ridicat nivel din 2015

​Rata inflației din Rusia, care a crescut vertiginos de luni de zile, a urcat la 16,7% în martie, în ritm anual, potrivit datelor agenției de statistică Rosstat publicate vineri, un nivel care nu a mai fost înregistrat de la începutul anului 2015, potrivit AFP.

Comparativ cu luna februarie a acestui an, prețurile au accelerat chiar și cu 7,6% de la o lună la alta. Aceasta este de peste patru ori mai mare decât ținta de 4% afișată de Banca Centrală a Rusiei, scrie HotNews.ro.

Este prima lună în care se poate observa impactul asupra prețurilor al sancțiunilor occidentale legate de Ucraina, care probabil se vor înrăutăți și mai mult.

Analiștii de la Renaissance Capital preconizează că în această vară va fi atins un vârf de 24% înainte de scădea.

Inflația alimentelor a crescut cu 19,5%. Printre prețurile care au crescut cel mai mult în decurs de un an se numără pastele (+25%), untul (+22%), zahărul (+70%), fructele și legumele (+35%), materialele de construcții (+32%) și electronicele de uz casnic (+40%).

Inflația, care a crescut vertiginos de câteva luni, este legată de redresarea post-pandemică și de creșterea prețurilor materiilor prime, la care se adaugă acum sancțiunile și partea lor de perturbări logistice.

Creșterea prețurilor subminează puterea de cumpărare a rușilor, care au puține economii, și se dovedește a fi o bătaie de cap pentru autorități, care au încercat măsuri de control al prețurilor care au avut un efect contrar, în special în cazul zahărului.

La un târg din Sankt Petersburg, în această săptămână, cumpărătorii au simțit că sunt în dificultate.

"Se pare că s-a întâmplat din cauza politicii (...), și de aceea au crescut prețurile", a declarat pentru AFP Olessia Oguieva, 42 de ani, muncitoare la fabrică.

"Nu am fost pregătiți pentru asta. Prețurile au crescut, iar salariile nu cresc", s-a plâns Leonid Kabalin, în vârstă de 40 de ani.

"Dacă înaltele noastre autorități și președintele nostru consideră că prețurile ar trebui să fie majorate, sunt de acord. Și ce altceva pot să fac?", a declarat Julia Riabinina, o pensionară în vârstă de 58 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău