„Presa finanțată de criminali de război continuă să polueze spațiul nostru informațional” (Revista presei)

  • 17 Octombrie 2022 10:26
„Presa finanțată de criminali de război continuă să polueze spațiul nostru informațional” (Revista presei)

Ziarul de Gardă scrie că în capitală a avut loc ieri o nouă manifestație a Partidului ȘOR, căreia i s-a alăturat și PACE. Astfel, protestatarii au instalat noi corturi la intersecţia str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt. ZDG menționează că cetățenii din toată Republica, au fost aduși organizat în capitală, pentru a ieși la protestul, care a fost organizat de Partidul Politic „Șor”. A cincea duminică de proteste antiguvernamentale din centrul capitalei s-a deosebit de cele trecute. Ieri, în fața coloanei de protestatari au circulat două mașini de carabinieri cu mascați. Ziarul de Gardă a arătat, în cadrul unei investigații sub acoperire, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți participanții la protestele Partidului Șor. De asemenea, a arătat care este rolul așa-numitelor „patratiste” din Orhei, care recrutează manifestanți, îi organizează și îi plătesc.

NewsMaker scrie că polițiștii au ridicat corturile instalate  de protestatari, precum și pe cele instalate anterior în fața Președinției și Parlamentului. Într-o declarație, poliția menționează că „organizatorii protestului au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre ei, Primăria mun.Chișinău și Poliție”. Oamenii legii mai spun că acțiunile protestatarilor au fost ghidate de către organizatorii manifestației „care au recurs la discursuri de ură, nu s-au conformat cerințelor, au admis acțiuni protestatare contrar regulilor stabilite anterior și care ar fi putut duce la escaladare și pericol pentru cetățeni”.

Doi politicieni fugari, unul pro-european și unul pro-rus, se asociază. Cavcaliuc și Șor vor protesta împreună împotriva guvernării de la Chișinău, titrează Anticorupție.md. Președintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat de la Londra, unde se ascunde de mai bine de un an de justiția moldovenească, că se alătură protestelor organizate de Partidul Șor în centrul Chișinăului. Fostul polițist a îndemnat și celelalte partide de opoziție să se alăture protestelor organizate de Ilan Șor, la care, pe lângă mesajul antigivernamental, este promovat un puternic mesaj pro-rus și anti-european. Publicația amintește că G. Cavcaliuc este cercetat penal într-un dosar de huliganism. El și-a îndemnat adepții partidului să îi arunce în față „verde de briliant” unui politician local, după ce acesta se vaccinase fără programare prealabilă împotriva COVID-19. Încadrarea juridică a faptei lui Cavcaliuc este de „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. 

Vitalie Vovc constată în editorialul său de pe Deschide.md că “presa finanțată de criminali de război continuă să polueze spațiul nostru informațional, RM este în continuare membră a nu știu ce în CSI, continuăm să finanțăm regimul putinist cumpărând de la ei gaze, Mitropolia Moldovei este direct subordonată lui putin (Vladimir Kantarean chiar l-a blagoslovit săptămâna trecută), iar în centrul Chișinăului „protestează” adepții unui hoț fugar obedient regimului kriminal de la Moscova. În continuare acceptăm acte oficiale în limba rusă și nu știm ce limbă vorbim (oficial, cel puțin), deși până și Maxim Galkin o știe și ne vorbește românește de pe scenă, la Chișinău!”

Autorul menționează însă că Republica Moldova a votat totuși pentru rezoluția ONU care condamnă tentativa rusiei de a anexa teritoriile ocupate din Ucraina, deși până nu demult obișnuia să se abțină de la orice vot care ar fi defavorabil Kremlinului. (Ca să fie evident who is who: împotriva rezoluției (adică pentru rusia) au votat doar Belorusia, Korea de Nord, Siria și Nicaragua. Atât!)

Am progresat, tovarăși!, exclamă publicistul.

P.S.: APCE (Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei) au fost și mai duri: eu au recunoscut regimul putinist drept unul „terorist” și au îndemnat toate țările organizației să ajute militar Ucraina cât mai energic și mai hotărât. Apoi cum, dragii mei? Urmăm îndemnul sau nu?

P.P.S.: Drept urmare a atacului rusesc asupra infrastructurei energetice, Ucraina a sistat temporar exportul energiei electrice. 30% din consumul R.M. – out! Ghiciți dintr-o bucată: cine-a zis că ne ajută? Acuma cu toată seriozitatea: poate ne re-unim o dată și o dată? Nu vă pare că devine cam prea subțire ața?” se ]ntreab[ Vitalie Vovc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău