#postBrexit Protocolul privind Irlanda de Nord este soluția, nu problema, susține ambasadorul UE la Londra

  • 16 Martie 2021 10:52
#postBrexit Protocolul privind Irlanda de Nord este soluția, nu problema, susține ambasadorul UE la Londra

Protocolul privind Irlanda de Nord din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană este soluția și nu problema pentru această provincie, întrucât tratează consecințele dificile ale Brexitului, susține ambasadorul Uniunii Europene la Londra, Joao Vale de Almeida, transmite marți Reuters, preluat de Agerpres.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie și provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut și ca Acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 și pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord prin menținerea regiunii în interiorul pieței unice a UE.

Mai mulți politicieni nord-irlandezi au cerut însă renunțarea la acest protocol pe motiv că, în scopul protejării pieței unice europene, el creează bariere comerciale între provincie și restul Regatului Unit.

''Acest protocol este rezultatul unor negocieri îndelungate și complexe. Înclin să spun că protocolul este soluția și nu problema'', a declarat Joao Vale de Almeida pentru postul de radio BBC.

''Cei care se opun astăzi protocolului nu prezintă nicio alternativă pentru că în realitate nu există (niciuna)'', a adăugat reprezentantul UE.

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat vineri că decizia guvernului britanic de a suspenda părți ale Protocolului privind Irlanda de Nord, din cadrul Acordului Brexit, a fost legală și corectă.

Londra a extins în mod unilateral perioada de grație pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului Brexit. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
0
Sun
-0
Arhivă Radio Chișinău