#postBrexit: Protocolul asupra Irlandei de Nord este ''inaplicabil'', afirmă Arlene Foster

  • 31 Ianuarie 2021 09:33
#postBrexit: Protocolul asupra Irlandei de Nord este ''inaplicabil'', afirmă Arlene Foster

Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a îndemnat sâmbătă la înlocuirea acordului asupra Irlandei de Nord încheiat în cadrul Brexitului, pe care îl consideră "inaplicabil", după dezacorduri cu Uniunea Europeană (UE) cu privire la exportul de vaccinuri împotriva coronavirusului, notează AFP, preluat de Agerpres.

"Protocolul este inaplicabil și trebuie înlocuit pentru că altfel vor exista adevărate dificultăți aici, în Irlanda de Nord", a declarat pentru BBC Arlene Foster, lider al partidului unionist DUP.

UE a provocat nemulțumirea autorităților britanice și irlandeze, hotărând vineri, înainte de a da înapoi, să includă provincia britanică Irlanda de Nord, care se bucură de un regim special după Brexit, în mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în afara teritoriului său.

Vizând să facă față întârzierilor în livrările companiei AstraZeneca, această decizie i-ar fi permis o derogare excepțională, pentru vaccinuri, de la protocolul menit să evite revenirea la o frontieră și controale vamale între Irlanda de Nord și Irlanda, membră a UE, pentru a păstra pacea pe insulă.

Într-o discuție telefonică vineri seară cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul britanic, Boris Johnson, și-a exprimat "profunda îngrijorare" legată de intențiile UE.

Uniunea Europeană a revenit asupra deciziei sale, pe care Arlene Foster o descrisese drept un "act ostil incredibil".

Lidera nord-irlandeză i-a cerut lui Boris Johnson să suspende aplicarea protocolului care, în opinia sa, provoacă perturbări în schimburile comerciale dintre Irlanda de Nord și Marea Britanie.

"Există multă frământare și tensiuni în rândul oamenilor de aici, din Irlanda de Nord. Astfel că, acest protocol, în loc să aducă pace și armonie în Irlanda de Nord, face exact contrariul", a spus ea, îndemnându-l pe premierul britanic să "acționeze foarte repede".

În baza dispozițiilor speciale care aliniază Irlanda de Nord la UE după ieșirea Regatului Unit din uniunea vamală și piața unică europeană la 1 ianuarie, sunt organizate controale asupra mărfurilor care sosesc în provincie din Marea Britanie, iar verificările pentru intrarea în UE se desfășoară în acel moment.

Într-un interviu acordat sâmbătă publicației The Times, fostul negociator al UE pentru Brexit, Michel Barnier, le-a cerut Londrei și Bruxellesului să "păstreze spiritul de cooperare" dintre ele. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău