#postBrexit Pașapoartele cetățenilor britanici rezidenți în UE nu trebuie ștampilate la reintrarea în Schengen

  • 24 Februarie 2021 15:51
#postBrexit Pașapoartele cetățenilor britanici rezidenți în UE nu trebuie ștampilate la reintrarea în Schengen

Comisia Europeană s-a angajat că le va reaminti statelor membre ale Uniunii Europene că ofițerii poliției de frontieră nu trebuie să ștampileze pașapoartele cetățenilor Regatului Unit care trăiesc în interiorul blocului comunitar, o practică ce încalcă Acordul privind Brexit-ul, relatează miercuri politico.eu, preluat de Agerpres.

Mai mulți cetățeni britanici s-au plâns de faptul că le-au fost ștampilate pașapoartele atunci când au reintrat în spațiul Schengen, după încheierea perioadei de tranziție aferentă Brexit-ului.

Oficialități britanice au ridicat această chestiune marți la o reuniune a Comitetului specializat comun UE-Londra pentru drepturile cetățenilor, care monitorizează implementarea Acordului de retragere a Regatului Unit din UE.

Reprezentanții Comisiei Europene au promis că le vor reaminti statelor membre necesitatea de a garanta că ofițerii poliției de frontieră cunosc noile reguli.

Londra s-a plâns, de asemenea, de ritmul diferit de înregistrare a cetățenilor britanici în Uniunea Europeană, existând diferențe mari chiar între regiuni ale aceleiași țări membre.

Potrivit acordului de retragere, cetățenii britanici rezidenți în UE la 31 decembrie 2020 ar trebui să poată intra și ieși din spațiul Schengen fără a li se ștampila pașapoartele dacă ei fac dovada că locuiesc în țara-gazdă respectivă. Acest lucru poate fi făcut, de exemplu, prin prezentarea unui permis de ședere sau a unei dovezi că au solicitat un permis de ședere.

Chiar dacă o ștampilă pusă în aceste circumstanțe ar fi declarată nulă, ea ar putea conduce pe ofițerii prost informați să-i confunde pe acești oameni cu turiști mai degrabă decât cu rezidenți. Acest lucru ar ridica întrebări despre dreptul lor de a rămâne în spațiul Schengen după 90 de zile de călătorie fără viză, așa cum s-a convenit între UE și guvernul de la Londra.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău