#postBrexit | Parlamentul European este în ''modul așteptare'' cu privire la negocierile cu Londra

  • 14 Decembrie 2020 19:04
#postBrexit | Parlamentul European este în ''modul așteptare'' cu privire la negocierile cu Londra

Parlamentul European se află în ''modul așteptare'' cu privire la negocierile comerciale între Uniunea Europeană și Regatul Unit, a declarat luni președintele PE, David Sassoli, adăugând că eurodeputații vor acționa cu privire la Brexit indiferent dacă va exista sau nu un acord cu Londra, informează Reuters, preluat de Agerpres.

''Va trebui să vedem dacă suntem aproape de un acord cu Regatul Unit. În cazul unui acord sau al lipsei unui acord, este clar că Parlamentul va trebui să ia inițiative - fie pentru a susține acest așa-zis acord, fie pentru a susține măsurile de urgență în absența unui acord'', a declarat Sassoli într-o conferință de presă înaintea sesiunii plenare a PE.

Blocul comunitar a declarat constant că dorește să apere dreptul PE de a exercita un control democratic prin supunerea la vot a oricărui acord încheiat de negociatorii UE și ai Londrei. În condițiile apropierii termenului limită 31 decembrie 2020, acest lucru pare tot mai problematic.

''Așteptăm mesaje din Regatul Unit și acum mai este nevoie de puțin timp. Uniunea Europeană a considerat întotdeauna că un acord este mai bun decât lipsa unuia. Parlamentul, în numele cetățenilor, trebuie să cunoască toate detaliile acordului'', a subliniat președintele PE.

Grupul de coordonare al Parlamentului European pentru Regatul Unit a discutat luni cu negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. ''Pentru a fi pregătiți pentru orice eventualitate, Parlamentul European va adopta vineri măsuri de precauție (pentru scenariul absenței unui acord). Totuși, un acord echilibrat și ambițios care asigură condiții corecte este în interesul suprem al cetățenilor și companiilor UE'', a afirmat liderul acestui grup, eurodeputatul german David McAllister.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piața unică și uniunea vamală ale UE la 31 decembrie.

În cazul absenței unui acord, viitoarele schimburi comerciale între UE și Londra se vor face conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului, sinonime cu taxe vamale și cote, cu riscul unui nou șoc pentru economiile deja fragilizate de criza sanitară cauzată de COVID-19.

Principalele puncte de divergență care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE și Regatul Unit sunt regulile privind concurența solicitate de UE (care să nu permită o concurență neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor și accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franța a amenințat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menținut acest acces. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău