''Pompa biologică'' din oceane captează de două ori mai mult carbon decât se credea (studiu)
-
06 Aprilie 2020 11:13
"Pompa biologică" din oceanele lumii, care joacă un rol esențial în ciclul carbonului în natură la nivel mondial, captează de două ori mai mult carbon decât se credea anterior, conform unui studiu realizat în Statele Unite, citat luni de Press Association, preluat de Agerpres.
Pompa biologică de carbon (Biological Carbon Pump - BCP) contribuie la rolul oceanului în preluarea și stocarea dioxidului de carbon (CO2) prin atragerea acestui gaz din atmosferă, transformarea sa în materie organică și distribuirea lui în straturile oceanice de la adâncimi mai mari.
Fără pompa biologică de carbon, concentrația atmosferică de CO2 ar fi mult mai mare.
Autorii studiului au declarat că descoperirile făcute, publicate în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences, pot influența evaluările climatice viitoare.
Organisme unicelulare, numite fitoplancton, trăiesc la suprafața oceanului și folosesc lumina solară pentru a produce hrană și energie - preluând CO2 și eliberând oxigen în timpul acestui proces.
Când fitoplanctonul moare, este consumat de alte viețuitoare marine, precum zooplanctonul.
Odată ce aceste viețuitoare mor, ele devin deșeuri biologice - cunoscute sub denumirea de "zăpadă marină" - care sunt bogate în carbon și ajung la adâncimi mai mari din ocean, un proces esențial al pompei biologice de carbon.
Capacitatea fitoplanctonului de a absorbi CO2 depinde însă de cantitatea de lumină solară capabilă să pătrundă în stratul superior al oceanului.
De aceea, echipa de oameni de știință și-a propus să măsoare adâncimea până la care pătrund razele de soare, numită strat eufotic, utilizând o tehnică cunoscută sub denumirea de detectare a fluorescenței clorofilei, care analizează prezența fitoplanctonului fotosintetic în straturile mai adânci ale oceanului.
Adâncimea până la care ajunge zona eufotică, unde trăiesc majoritatea speciilor marine, variază semnificativ de la o zonă a lumii la alta.
Prin combinarea descoperirilor lor cu date din studii anterioare privind pompa biologică de carbon, autorii au reușit să estimeze ritmul de scufundare a particulelor de carbon. Ei au descoperit că, anual, de aproximativ două ori mai mult carbon se scufundă în ocean decât se estimase anterior.
"Dacă aceleași date sunt privite într-un mod nou, se obține o perspectivă foarte diferită privind rolul oceanului în procesarea carbonului, de aici rolul său în reglarea climei", a declarat coordonatorul studiului, Ken Buesseler, doctor în geochimie la Woods Hole Oceanographic Institution, institut american de cercetare specializat în științe marine.
Cercetătorii sunt de părere că utilizarea metodei lor de evaluare a pompei biologice de carbon ar putea conduce la modele climatice mai precise, care pot ajuta la modelarea politicii climatice globale.
"Pe baza noilor indicatori vom putea perfecționa modelele, nu doar pentru a ne spune cum arată oceanul în prezent, ci și cum va arăta în viitor. Cantitatea de carbon care se scufundă în ocean crește sau scade? Această cifră afectează clima lumii în care trăim", a precizat Ken Buesseler.
Sursa:Agerpres